IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Valeant се сринаха с 51% във вторник

Причина за острия спад бе съобщението за възможен дефолт на фармацевтичната компания

09:43 | 16.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на фармацевтичната компания Valeant се сринаха с 51% във вторник след съобщението ѝ за възможен дефолт, съобщава CNN Money.

Канадската компания понижи насоките си и предупреди, че ако не успее да подаде ключов годишен доклад до 29 април, ще наруши споразумение с кредиторите. Подобно нарушение ще позволи на кредиторите на Valeant да обявят дефолт и да поискат обратно парите си по-рано от планираното първоначално.

Valeant заяви, че „работи усърдно“, за да подаде годишния си доклад, „доколкото това е разумно осъществимо“, допълвайки, че работи и с кредиторите, за да отложи крайния срок.

„Несигурността около възможността за дефолт създава огромен страх сред инвеститорите“, казва Бил Акман, добре познат хедж фонд мениджър, който е и основен акционер във Valeant.

Това е поредният проблем за Valeant, която се оказа жертва на гнева на потребители и власти след драматични увеличения на цените на лекарства от страна на няколко фармацевтични компании. Valeant намали остро прогнозите си за печалбата за първото тримесечие отчасти заради „анулиране“ на „почти всички ценови увеличения“ на фона на лавината от правен контрол.

„Бизнесът ни не работи на пълни обороти“, заяви главният изпълнителен директор Майкъл Пиърсън пред анализаторите по време на конферентен разговор. Пиърсън, който наскоро се завърна от болничен, каза, че Valeant е „ангажирана с възстановяването си“.

Акциите на Valeant се сринаха до 33,51 долара за брой, невероятен спад от 87% спрямо пика от почти 264 долара през август. Проблемите започнаха миналата есен, когато федерални прокурори започнаха разследване срещу начина, по който Valeant ценообразува лекарствата си и ги разпространява.

Нещата се влошиха през октомври, когато консултантска компания със залог срещу акциите на Valeant обвини фармацевтичната компания в измама, и по-точно – в неправомерни отношения с фармацевтичния ѝ партньор Philidor.

Акман, основен акционер във Valeant, призна, че последните проблеми са накарали инвеститорите да „загубят цялостно доверие към компания“, макар че той все още има вяра в нея.

Днес Valeant е обект на множество разследвания, включително от Конгреса, Комисията по ценните книжа и борсите и прокуратори от Масачузетс и Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още