IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама пристигна в Германия в защита на ТТИП

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел призова САЩ да направят отстъпки в преговорите по споразумението

16:44 | 24.04.16 г. 30
<p>
	Барак Обама пристигна в Хановер, за да лобира за ТТИП. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барак Обама пристигна в Хановер, за да лобира за ТТИП. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама пристигна в Германия на двудневно посещение, за да даде заедно с канцлера Ангела Меркел тласък на спорното проектоспоразумение за свободна търговия между САЩ и Европейския съюз, предаде Франс прес.

Президентът на САЩ Барак ще се опита да спечели подкрепа за споразумението, наречено Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП - TTIP). Германското правителство също подкрепя сделката, макар сред обществото да има силна съпротива, припомня АП, предава БТА.

Междувременно в Германия се проведоха протести срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ преди визитата на американския президент.

Президентският боинг се приземи на летището в северния град Хановер за петата и последна визита на Обама в Германия като президент на САЩ.

Обама и Меркел ще открият днес Хановерския панаир.

Президентът ще посети също двореца от 17-ти век Херенхаузен, където ще разговаря с Меркел и където ще бъде вечерята в негова чест.

В понеделник Обама, Меркел и лидерите на Великобритания, Франция и Италия ще се съберат в двореца за мини среща на върха, на която ще обсъдят световните проблеми.

Над 60 процента от германците съжаляват, че Обама не може да се кандидатира за трети мандат, показва публикувано днес във в. "Билд ам зонтаг" допитване на социологическата агенция "Емнид", цитирана от ТАСС. 

Анкетата сочи, че 34 процента от запитаните не изпитват никакво съжаление, че идва краят на управлението на Обама. Петдесет и един процента от германците смятат, че Обама заслужено е получил Нобеловата награда за мир през 2009 г.

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел призова САЩ да направят отстъпки в преговорите по споразумението за свободна търговия с Европейския съюз, предупреждавайки, че без компромиси то може да се провали, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Американците искат да се придържат към идеята си "Купувайте американското", която ние не можем да приемем", заяви днес Габриел пред бизнес изданието "Ханделсблат". Той се оплака също така, че Вашингтон не иска да допусне европейски компании до търговете за обществени поръчки. 

"Ако американците се придържат към тази позиция, няма да имаме нужда от споразумение за свободна търговия. Тогава ТТИП ще се провали", посочи вицеканцлерът. 

Американският министър на търговията Пени Прицкър заяви, че американското правителство настоява преговорите по споразумението да приключат още тази година, предаде ТАСС. В интервю за германското списание "Шпигел" Прицкър призова германските власти да защитават по-активно споразумението. 

"Честно казано, германското правителство и германската промишленост трябва по-силно да агитират за ТТИП, така, както и ние в САЩ", заяви тя. Министърът отхвърли обвиненията в непрозрачност при преговорите, заявявайки, че определена степен на конфиденциалност е необходима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 10
rover
преди 8 години
Сигурен съм, че Германия ще продаде ЕС в тази сделка. И американските *** ще залеят европейския пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Според законите на САЩ ако търг.споразумение мине през гласуване на Конгреса и после не се изпълнява САЩ може да обяви война(да ги нападне) - не че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да стане но така пише в законите на САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Лори Уолък с харвардска диплома на юрист го казва - ''Подписването на споразумението в този му вид ще доведе до изместване на властта от избраните правителства и институциите на гражданското общество към частните компании" - http://***.segabg.com/article.php?id=686444Казано кратко с търг.споразумение между САЩ и ЕС се нарушава международното право защото всяка държава е суверенна тоест може да забранява ГМО ,добив на шистов газ ,месо с хормони , да вдига данъците и миним.заплата но със това споразумението ако се сключи корпорациите ще могат да съдят държавите за пропуснати ползи и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519Търг.споразумение ще задълбочи системната криза = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441и съм обяснил какво да се направи - - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 като не се забравя ,че трябва нова ''система'' - ресурсно базира и планирана екологична икономика казано кратко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Дано се препъне и да се провалят плановете му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Започна усукването на топките...Германия като 51 ви американски щат ше падне първа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още