IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран съобщи за сделка с Boeing за покупка на 100 самолета

Сделката трябва да бъде одобрена от американското правителство

13:17 | 19.06.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Иран и американската корпорация Boeing сключиха сделка за покупка на 100 самолета, с които да се поднови остаряващият въздушен флот на Техеран. Това съобщи ръководителят на иранската агенция за гражданска авиация в публикувано днес интервю за официалното правителствено издание, предаде Франс прес.

"От 250-те самолета в страната 230 трябва да бъдат сменени", заяви Али Абедзаде и уточни, че спогодбата с Boeing  трябва да бъде одобрена от американското правителство. 

Производителят е направил постъпки пред финансовото ведомство на САЩ, но, ако то не разреши сделката, не може да се посочи дата за подписване на споразумение, нито за евентуалното му влизане в сила, уточни иранският представител.

Стойността на договора - 17 млрд. долара според някои медии - не е окончателна и подробностите ще бъдат уточнени в специални споразумения.

Boeing потвърди в сряда, че преговаря с ирански авиокомпании за продажба на самолети за гражданската авиация, но изтъкна, че "за всяко споразумение ще се иска одобрение от американското правителство".

Иран вече подписа през януари протокол за намерение за покупката на 118 самолета от европейския производител Airbus. Все още се очаква обаче одобрение на властите в САЩ и за тази сделка, тъй като над 10 на сто от компонентите на тези европейски машини са американско производство, информира БТА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
Тва от всякъде е нож в спину
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
khao
преди 7 години
ето ***, вижте кво се произвежда в сащ ... а не в китай както ви мие мозъка чичо ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
mrynmryn
преди 7 години
Парите не миришат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още