IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп аплодира действията на Ердоган

САЩ ще помогнат на членове на НАТО при евентуална атака от Русия, но само ако „те са изпълнили задълженията си към нас", заяви още милиардерът

11:34 | 21.07.16 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След несполучливия опит за военен преврат в Турция президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган започна чистка, която мнозина наричат „контрапреврат“. Аплодисменти има само от САЩ, и то само от страна на Доналд Тръмп – републиканския кандидат-президент, предава Bloomberg. 

В материал за New York Times Тръмп не пести похвалите си към турския държавен глава. „Шапка му свалям, че отново взе това (ситуацията в страната, б. ред.) под контрол“, цитира вестникът Тръмп. „Някои хора казват, че това е постановка, знаете ли. Аз не мисля така".

По отношение на критиките на световните лидери към мерките в Турция след опита за преврат Тръмп лаконично заявява, че и самите САЩ не се представят добре, що се отнася до човешките права. 

„Не можем да четем лекция на дадена страна за чистки на политически противници или репресии по отношение на гражданските свободи, след като в САЩ трябва първо да оправим собствената си каша. Когато светът вижда колко зле е положението в САЩ, а ние започнем да говорим за гражданските свободи, аз не мисля, че това е много добро послание", казва Тръмп.

Както е известно, в сряда вечерта Турция обяви извънредно положение в страната, докато властите продължават да търсят виновните за опита за преврат, взел досега 250 жертви. Хиляди офицери, съдии и прокурори бяха уволнени, а финансовите пазари реагират негативно на тази несигурност.

САЩ ще помогнат на членове на НАТО при евентуална атака от Русия, но само след преглед на това дали тези народи „са изпълнили задълженията си към нас", казва още политикът пред New York Times. Така милиардерът поставя под въпрос дали автоматично би удължил гаранциите за сигурност, които 28-те членове на Северноатлантическия пакт имат за военна подкрепа от САЩ. Той изрично посочи малките балтийски държави, които споделят граници с Русия.

Републиканският претендент за Белия дом представи крайно изолационистко виждане за външната политика, което може да разруши основни стълбове на политиката на САЩ във външните работи и сигурността след Втората световна война и да заплаши съществуването на НАТО, коментира британският Daily Telegraph.

Тръмп отново се закани да изтегли американските войски, разположени в различни части на света. "Ние харчим цяло състояние за армията, за да изгубим 800 млрд. долара", заяви Тръмп и се позова на търговските загуби на САЩ. "Това не ми изглежда много умно", заяви той. "Ако ние решим, че трябва да защитаваме САЩ, винаги можем да изпратим" войски от американска територия и "това ще бъде доста по-евтино", каза Тръмп.

Коментарът на милиардера идва на фона на най-голямото преустройство на руската армия по западните си граници след падането на комунизма под надзора на президента Владимир Путин. Кремъл ще похарчи 20 трлн. рубли (314 млрд. долара) за амбициозно актуализиране на системата за отбраната до 2020 г., докато в същото време НАТО одобри плановете си за разполагане на четири батальона в Източна Европа. Силите на западния съюз обаче все още са незначителни спрямо силите на Русия от другата страна на границата, отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Лошото е, че до голяма степен си прав. Няколко банкерски фамилии управляват света и печелят от сблъсъците и държавно-гарантираното задлъжняване, за по-лесно направо държавното задлъжняване. За да работи системата обаче, е нужна голяма бухалка, Холивуд и навързани като свински черва медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Но пък и в песните има много акорди и фрази - зависи колко е внимателно и подготвено ухото... Едни слушат тупана, други текста, трети китарата или саксофона... а е добре да се чуе цялата хармония... хихи... ;)---Както по-долу отбеляза, съм наблюдателен , а и още в детската градина учителката е казвала на майка ми , че "имам слух". Та 4-5 такта ми трябва да чуя от една мелодия , за да разбера - дали ще стане хит или е пълен булшит ! А пък сегашната световна мелодия е в категорията - "черно-бяла транс музика" , водеща до дълбока хипноза , не позволяваща да различиш реалното и нереалното .. истинското от пластмасовото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Между другото , в последно време забелязвам , че лека - полека започна да обръщаш палачинката и друга песен да пееш , различна от предишната ти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Хартията не е "нищо"! С нея можеш много полза да си принесеш! Нищо са цифричките, светещи на дисплея, докато има ток... хихи---"Цифрите на екрана" са същата работа , като хартията. Дефакто , ако се замислиш , ще видиш, че реално цялата съвременна финнсова система , която е тотално дигитализирана , цифрофизирана , прилича на "електронна игра Монополи" , в която с натискането на едно копченце - "отпускаш кредит" (от въздуха, от нищото), с натискането на друга копченце - "купуваш акции" (или валута , злато ... и каквото се сетиш и отново - от въздуха , от нищото), с натискането на трето копченце - "продаваш" това, което вече си купил (а вече казахме, че си купил нищо), което значи, че и "продаваш" нищо... и т.н....Никаква полза не можеш да си допринесеш с хартия , зад която няма нищо !Ползата може да ти дойде само и единствено , ако всички останали вярват в "силата" на твоята хартия.Силата на виртуалният свят , е и неговата слабост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Доналдът е пичага , нормално е ти да си за отровата клинтън...тя ше ти разправя само кристално чистата истина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Нагъл безсрамен лъжец е тоя Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Не можем да четем лекция на дадена страна за чистки на политически противници или репресии по отношение на гражданските свободи, след като в САЩ трябва първо да оправим собствената си каша. Когато светът вижда колко зле е положението в САЩ, а ние започнем да говорим за гражданските свободи, аз не мисля, че това е много добро послание", казва Тръмп.Даже за предизборно обещание звучи много конкретно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
SS-23
преди 7 години
Не си завещават милиардите по простата причина че не искат да обрекат поколението си на гибел.----Никой реално , фактически - няма никакви милиарди. Това е фикция , би трябвало да го знаеш. " Остойностяването " на имАнето на милиардерите и милионерите , е базирано предимно и най - вече на момента оценка на стойността на "акциите" които имат. А както знаем, стойността на "акцията" е една фикция , една илюзия , изразяваща в сляпата "вяра на масите" в материализацията , която би им дала тази акция , ако я притежават и ако някой би поискал да им я купи. Всичко е една самоИЛЮЗИЯ , оптична измама , самовнушение. Реалното , физическо т.н. световно богатство е не повече 10% от официално обявяваното Фиктивно , имагинерно богатство , зад което има само .... ХАРТИЯ , т.е. едно голямо Нищо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 12
comet
преди 7 години
Империята се задъхва и има жизнена нужда от нови пазари, това й е на живот и смърт. Турция, Русия, Иран почти нямат дългове, а дълговете на Китай са предимно вътрешни само. ...Значи, ако Турция се противи да бъде сблъскана с Русия, то тогава остава с Европейския съюз (за наше съжаление, който следва да бъде военно заздравен под претекст терористични атаки), а после и Русия да бъде по-активно въвлечена (пак срещу Евопейски съюз, но чрез Украйна и други периферни). За да се случи което са нужни изпълнители като глупакът Ердоган, Брюкселските и европейски послушници, Украинските фашаги. Така май има обяснение защо Островитяните ги изтеглят на задна линия. И защо Тръмп (който би си сътрудничал макар и под прикритие с Русия) може да има шанс. Така ще има големи пазари за оръжие, разбити икономики и бъдеща територия за разширване на Империята. Оптимистичният вариянт би бил сблъсака да се ограничи само до икономическо (взаимно)изтощаване/(до)заробване чрез нетъргуване и закупуване на скъпо (неатомно) превъоръжаване.Греша ли и къде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 10
supertrader
преди 7 години
Не Путин, Тръмп или Ердуган са най инвформираните хора на планетата. Най информирания човек е Бил Гейтс и не е странно че той не прави като тях а се движи в обратната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още