IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет е готов лично да вози избиратели до урните

Легендарният инвеститор стана поредният милиардер, който се опълчи срещу Тръмп

20:08 | 02.08.16 г. 49
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бъфет по време на проявата на&nbsp;Хилъри Клинтън във Филаделфия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бъфет по време на проявата на Хилъри Клинтън във Филаделфия. Снимка: Ройтерс

Досега редица американски милиардери се изказаха срещу възможността Доналд Тръмп да бъде избран за президент. Нито един обаче не атакува кандидат-президента на републиканците толкова силно, колкото го направи Уорън Бъфет.

Инвеститорът легенда изброи в понеделник три невралгични точки у Тръмп, предава AFP.

На първо място Бъфет поставя под въпрос бизнес проницателността на Тръмп, като припомня един стар експеримент на икономическата наука. Преди над 40 години американският изследовател Бъртън Малкиeл накара няколко маймунки със завързани очи да хвърлят стрелички от дартс по една дъска с курсове. Така избраният портфейл с акции в края на краищата носи почти същата възвръщаемост, както този, съставен от професионалисти.

Сега Бъфет обръща този експеримент към Тръмп. Който е инвестирал в неговия хотелиерски бизнес в Атлантик Сити през 1995 г., би загубил до 90 на сто от капитала си днес, каза Бъфет. Който би заложил на акциите на маймуните, би отчел значително по-висока възвращаемост, коментира Тръмп. 

На второ място Бъфет обвинява кандидат-президента в данъчни измами в САЩ. Тръмп отказва в продължение на месеци да публикува данъчната си декларация, което е необичайно за американска предизборна кампания. Сега Бъфет твърди, че Тръмп отказва това от страх. „Изпитваш страх, само ако има причина да се притесняваш", смята той.

Трето - Бъфет осъди пренебрежителните забележки на Тръмп към семейството на мюсюлмански ветеран от войната в Ирак. С последните си коментари кандидат-президентът е прелял чашата, твърди Бъфет. „Нямаш ли приличие? Не те ли е срам?", пита той.

През миналата седмица Тръмп влезе в спор с родителите на загинал ветеран от войната в Ирак - Хизър и Газала Хан, които в четвъртък държаха реч на митинг на демократите във Филаделфия. През почивните дни републиканският кандидат-президент използва социалните медии и телевизионни интервюта, за да критикува имигрантското семейство. Тръмп обвини бащата, че е инструмент на кампанията на Хилъри Клинтън, а за майката каза , че "може би не ѝ е било позволено да каже нещо, изглеждаше, че нямаше какво да каже".

Републиканският кандидат се затрудни да отвърне на упреците на войнишкото семейство и му отвърна подигравателно. Докато в САЩ се шири изумление от поведението на кандидата на републиканците, семейството на 27-годишния капитан Хумаюн Хан, който е загинал в самоубийствен атентат през 2004 г., заявиха, че Тръмп е морално непригоден и е неспособен на съчувствие.

Бъфет подкрепя Хилъри Клинтън в президентската битка. Той щял да направи всичко, за да може Тръмп да не победи. Между другото щял лично да закара поне десетима граждани, които иначе биха се затруднили, до урните, за да гласуват, посочва той.

В специално създадения сайт Drive2Vote той заявява, че е резервирал даже бус с 32 места. „Целият ден няма да правя нищо друго, освен да карам хора да гласуват. Ще правя селфита и всичко, за да примамя гласоподавателите до урните“, добавя още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

33
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Явно комисията Берия на времето са направили пропуски !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
Според мен е украински емигрант, с ро.мска жилка. само така може да се обясни объркания словоред. Задъханите мисли говорят за някои ментални трансформации, ама пази Боже, той не е виновен за това. Явно пише на счупена клавиатура и капс лока му не може да се изключва, та за това пише с главни букви. Малко по чугунен в правоверността си е, като излязъл от нафталина истеричен демократ, ама и такива хора трябва да има. Готин е, забавлява ни тук. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
БОЛНО И НЕКАДЪРНО ЧОВЕЧЕ, ЧЕРВЕНО ЗНАЯ И АНГЛИЙСКИ И ФРЕНСКИ И РУСКИ И БИЗНЕС РУСКИ, АМА ТЕ НЯМАТ ТАКИВА БИЗНЕСМЕНИ, КАТО БЪФЕТ НАЛИ, ИМАТ САМО ДЪРЖАВНИ ОЛИГАРСИ КАТО ТУК ИЛИЯ ПАВЛОВ, ПЕЕВСКИ, ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ И КАКВИ ЛИ ОЩЕ НЕ НАСЛЕДИЛИ ЧЕРВЕНИТЕ ПАРИ ОТКРАДНАТИ ОТ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ИМ!!! ТОВА ПРАВИЛНО ЛИ Е НАПИСАНО ЗА ПРАЗНАТА ТИ ПРОДАЖНИЧЕСКА ГЛАВА ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
ето отговори на някои от фактите долу, къде не мога да пиша, това че бързам и пиша 10 -пъти повече и факти и логики от твойте, това ли значи, ще си супер нагъл и болен.. НЕ Е РУСКИ ЕМИГРАНТ ИЗСЕЛЕН ПО РАНО ПАК ЗАРАДИ РУСИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ И РАЗСЕЛЕН И В УКРАЙНА И В КАЗАСТАН И АЛКСАНДРИЯ И КЪДЕ ЛИ НЕ, НО НЕ И В БЪЛГАРИЯ, НАЛИ ЩОТО СИЛНА БЪЛГАРИЯ Е ПРОБЛЕМ ЗА ЕКАТЕРИНА, НАЛИ ТАКА.. СМЕШНО Е КАК НЕ ЗНАЕТЕ И ГРАМ ИСТОРИЯ И ИНАЧЕ НЕ СЪМ СЕ НАУЧИЛ ДА ПИША ПРАВИЛНО, ХАХАХАХАХКАК ПО ПРАВИЛНО ДА ТИ ГО НАПИША, *** МАЗЕН... И ББОЛЕН ПО ПУТИН!!??? РУСКИ ЕМИГРАНТ ЛИ .. ХАХАХ ЧЕ ТО НЯМА РУСИЯ ПРЕДИ 16 -ТИ ВЕК.. ТОГАВА ИМЕННО РАЗСЕЛВАТ ДОСТА БЪЛГАРИ, ТОВА ПРАВИЛНО ЛИ ГО НАПИСАХ .. СМЯХ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Та , последно ти потомък на руски емигрант ли си...за толкова години що не си се научил правилно да пишеш на български ?! Можем да минем на руски ако ще ти е по лесно , ама и там толкоз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Дали Доналд Тръп е луд и популист, не знам, ако стане президент бързо ще разберем. Но видно от статията е, че с това остро изказване срещу него, Бъфет показва страх. Ако американските корпорации разчитат на послушен инструмент за техните интереси на президентския стол, а усещат че Тръмп няма да им свири по свирката или ще го прави избирателно, нормално е да му търсят цаката. Леля Клинтън от своя страна демонстрира достатъчно лоялност и гарантира приемственост на статуквото, с което си осигурява повече финансови потоци в предизборната кампания. Какво ще се случи обаче ще видим скоро .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
да напълно некадърен червен мазен съгражданин... ПРЕДНАТА СРЕЩА МЕЖДУ ГЕЙТС И БЪФЕТ, СЕ СЪСТОЯ НА ОБЯД И ЗА ДВА ЧАСА СЪБРАХА 50 МЛДР. ДОЛАРА ЗА БЕДНИТЕ РЕГИОНИ В АФРИКА, ДА ИМА ХОРАТА КАКВО ДА ЯДАТ ПОНЕ.. И ТИЯ ХОРА ДА ПЛАЩАТ И ДАНЪЦИ ЗА ТОВА ЛИ ИСКАШ ... СМЯТАЙ КОЛКО СТЕ ПЛОСКИ В РАЗВИТИЕТО СИ !!! я НИ КАЖЕТЕ ПУТИН ЗАЩО ВМЕСТО ДА НАПРАВИ ХРАНИТЕЛНИ МАГАЗИНИ В КРИМ, ПУСКА РУСКИЯ ХИМН!!!???? ЗАЩО ХОРАТА НЯМАТ КАКВО ДА ЯДАТ, ОБАЧЕ ВОЙНАТА В ДОНБАС И ЛУГНАСГ СИ ВЪРВИ !!?? БОЛНИ БОЛШЕВИКИ И ПРАЗНИ ГЛАВИ!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 4
scott
преди 7 години
мноо, мноо, ама мноо си зуе!Бъфет направи тази мода: да се дава за благотворителнос. ОБАЧЕ ТОВЕ Е САМО И ЕДИНСТВЕНО ДВОЙНО ПОЛЗА ЗА НЕГО. Ако не дава, при тез приходи - ше дава в пъти повече ДАНЪЦИ! А ТАКА: земи таз благотворителнос, данъчните задължениа яко надолу и лъскаме имидж на благодетелни и добродетелни. СИЧКО Е ИЗЧИСЛЕНО ДО ПОСЛЕДНИА МИЛИМЕТЪР. ЧЕ ПОДУЧИ И ГЕЙТС НА ТОВА, СЪЩОТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 3
george353
преди 7 години
Бъфет е спекулант, играч като всички останали. Може би по-голям калибър от повечето, но с нищо друго по-различен. Крайният му продукт е със съмнителни полза за когото и да било. Да се спори дали е добър или лош е безпредметно. Никой не го познава добре за да каже колко скелета крие в гардероба. А че има такива е повече от ясно. Подкрепата му за клана Клинтън показва още веднъж силната връзка между Улицата и Хилари. Т.е., реформи няма да има. Бърни беше единствената надежда за перестройка, но той беше безскрупулно унищожен и заметен под политическата черга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
ХАХХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХААОТ КАКВО ГИ Е СТРАХ, ЧЕ ДОЛАРА Е ОБЕЖИЩЕ ПРИ КРИЗИ ЛИ??? Точно, че дойде ли ТРЪМП, и ако това е продължение на кризата ОТ 2014 ГОДИНА МАЙ МЕСЕЦ СЪС ПУТИН В КРИМ, ПРЕВРАТА В ТУРЦИЯ МИНАЛИЯ МЕСЕЦ,БРЕКСИТ ПРЕДИ ТОВА И СЕГА ТРЪМП... ВСИЧКИ СА ДОЛАРИ... ЗАТОВА НЯМА ДА Е ХИПЕРИНФЛАЦИЯ!!!А ТРЪМП НЯМА ДА БЪДЕ. КЛИНТЪН ВОДЯТ С 10 % .. СПОКО .. ВЪОБЩЕ КАК НАМИРАТЕ, ТАКИВА ЛОГИКИ ДЕТО ГИ НЯМА????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още