IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет е готов лично да вози избиратели до урните

Легендарният инвеститор стана поредният милиардер, който се опълчи срещу Тръмп

20:08 | 02.08.16 г. 49
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бъфет по време на проявата на&nbsp;Хилъри Клинтън във Филаделфия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бъфет по време на проявата на Хилъри Клинтън във Филаделфия. Снимка: Ройтерс

Досега редица американски милиардери се изказаха срещу възможността Доналд Тръмп да бъде избран за президент. Нито един обаче не атакува кандидат-президента на републиканците толкова силно, колкото го направи Уорън Бъфет.

Инвеститорът легенда изброи в понеделник три невралгични точки у Тръмп, предава AFP.

На първо място Бъфет поставя под въпрос бизнес проницателността на Тръмп, като припомня един стар експеримент на икономическата наука. Преди над 40 години американският изследовател Бъртън Малкиeл накара няколко маймунки със завързани очи да хвърлят стрелички от дартс по една дъска с курсове. Така избраният портфейл с акции в края на краищата носи почти същата възвръщаемост, както този, съставен от професионалисти.

Сега Бъфет обръща този експеримент към Тръмп. Който е инвестирал в неговия хотелиерски бизнес в Атлантик Сити през 1995 г., би загубил до 90 на сто от капитала си днес, каза Бъфет. Който би заложил на акциите на маймуните, би отчел значително по-висока възвращаемост, коментира Тръмп. 

На второ място Бъфет обвинява кандидат-президента в данъчни измами в САЩ. Тръмп отказва в продължение на месеци да публикува данъчната си декларация, което е необичайно за американска предизборна кампания. Сега Бъфет твърди, че Тръмп отказва това от страх. „Изпитваш страх, само ако има причина да се притесняваш", смята той.

Трето - Бъфет осъди пренебрежителните забележки на Тръмп към семейството на мюсюлмански ветеран от войната в Ирак. С последните си коментари кандидат-президентът е прелял чашата, твърди Бъфет. „Нямаш ли приличие? Не те ли е срам?", пита той.

През миналата седмица Тръмп влезе в спор с родителите на загинал ветеран от войната в Ирак - Хизър и Газала Хан, които в четвъртък държаха реч на митинг на демократите във Филаделфия. През почивните дни републиканският кандидат-президент използва социалните медии и телевизионни интервюта, за да критикува имигрантското семейство. Тръмп обвини бащата, че е инструмент на кампанията на Хилъри Клинтън, а за майката каза , че "може би не ѝ е било позволено да каже нещо, изглеждаше, че нямаше какво да каже".

Републиканският кандидат се затрудни да отвърне на упреците на войнишкото семейство и му отвърна подигравателно. Докато в САЩ се шири изумление от поведението на кандидата на републиканците, семейството на 27-годишния капитан Хумаюн Хан, който е загинал в самоубийствен атентат през 2004 г., заявиха, че Тръмп е морално непригоден и е неспособен на съчувствие.

Бъфет подкрепя Хилъри Клинтън в президентската битка. Той щял да направи всичко, за да може Тръмп да не победи. Между другото щял лично да закара поне десетима граждани, които иначе биха се затруднили, до урните, за да гласуват, посочва той.

В специално създадения сайт Drive2Vote той заявява, че е резервирал даже бус с 32 места. „Целият ден няма да правя нищо друго, освен да карам хора да гласуват. Ще правя селфита и всичко, за да примамя гласоподавателите до урните“, добавя още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 17 rate down comment 6
mathematician
преди 7 години
И като свършат богатите - ко ще стане?После ко ще разпределяте - мизерията? :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 15
ing5rov
преди 7 години
От първите най богати трябва да се започне мероприятието...и тъй всяка година!След туй ше изчезнат разбира се и всички като тебе , щото няма да има кой да им плаща !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Мани , как не са се сетили да ангажират и Дейвид Копърфийлд , той ше им е полезен при броенето на бюлетините !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 7
mathematician
преди 7 години
Ми то в Куба, Венецуела, Северна Корея са го направили навремето и са си разстреляли всичките богати. И сега всички са равни и има за всички по равно. Е верно вождовете са по-равни, но това са подробности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
Стефчо
преди 7 години
Нашите президентски избори, че и журналисти са на бая по-високо ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 14
ing5rov
преди 7 години
Точно такива като него , първите 20 най богати ако всяка година ги изправят пред комисията Калашников , знаеш ли колко бързо ще се възцари мир на земята , никой няма да гони "растеж" на всяка цена и въобще няма да има нужда от благотворителност щото ще има достатъчно за всекиго...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
mathematician
преди 7 години
Сега остава да кажеш, че като го изберат ще построи стена на граница с Мексико и ще накара Мексико да я платят и ще изсели всички араби (мюсюлмани) от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 11
studioaa
преди 7 години
Тръмп не може да бъде спрян по какъвто и да било законен начин - редно е да го осъзнаете най-накрая. Тръмп е първия републикански кандидат за президент, който печели симпатиите на мнозинството от афроамериканци в страната както и да много други малцинства и най-вече на работническата класа, която не иска да бъде тероризирана от ислямски бежанци и не иска да остава без работа заради китайския внос. От друга страна, кои са поддръжниците на Хилари - мюсюлмански радикали, крайно-леви "филатропи" и заблудени жени с промити мозъци. Приемете го Хилари няма откъде да набере гласовете, които са и нужни за победа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 7 години
Този е дарил толкова пари, колкото всичките ти предшественици и всичките ти наследници няма да спечелите. И оставя половината от имането си за благотворителност. Ама то като имаш само една злоба да оставиш в наследство, тези неща не можеш да ги проумееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Sakamano
преди 7 години
Сега повече от всичко ми се иска да прочета мнението на Императора. Явно съм много лош човек, щом толкова се кефя на тази конфузна ситуация. Не се случва често единия от големите ти идоли да оплюе другия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още