IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членовете на Фед отново са били разделени за вдигането на лихвите

Непосредствените рискове за щатската икономика са се понижили, смятат повечето централни банкери

08:09 | 18.08.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В редиците на американската централна банка (Фед) отново не цари единодушие по отношение на възможното скорошно продължаване на обрата в лихвената политика.

По време на срещата си през юли членовете на американския Федерален резерв са изказали своите опасения от гласуването в полза на Brexit във Великобритания и са показали облекчение за пазара на труда, но са били разделени дали това означава, че банката трябва по-скоро да вдигне отново лихвите.  

Това става ясно от публикувания късно в сряда протокол от заседанието през седмия месец на годината.  Както и досега има различни оценки за по-нататъшното развитие на пазара на труда и на потребителските цени. И двата параметъра играят важна роля при паричнополитическите решения на федералния резерв.  

И докато краткосрочните рискове за спад на икономиката в САЩ са се понижили, членовете на Фед продължават да се притесняват за някои тенденции зад граници, като например икономическото развитие на Китай и лошото състояние на някои европейски банки. 

Двама членове на Фед са настоявали за увеличение на лихвата по време на срещата, но много други членове са преценили, че е по-добре да се изчака допълнителна информация, преди да се вземе решение, предава MarketWatch.

Като цяло Бордът на директорите е бил единодушен, че трябва да се съберат повече данни, преди да се определи точният момент за повишаване на лихвите. Някои от членовете предпочитат да видят устойчива инфлация от над 2%, преди да предприемат подобен ход. 

Все пак по време на заседанието е преобладавало мнението, че непосредствените рискове за щатската икономика са се понижили. В крайна сметка деветима члена са гласували за запазване на сегашната лихва, а само един е гласувал за повишение. 

През последните дни различни представители на Фед подчертаха, че ново увеличаване на основните лихви може да се случи по време на всяка една от оставащите заседания на Комитета по откритите операции – през септември, ноември и декември.  

Президентът на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли посочи, че от банката са все по-близо до вдигане на лихвените равнища по федералните фондове. Дъдли очаква икономиката на САЩ през втората половина на годината да покаже значителен растеж спрямо първата половина, което ще спомогне за решението. Председателят на Фед за Атланта Денис Локхарт подкрепи своя колега от Ню Йорк, като посочи, че икономиката на САЩ е достатъчно силна, за да издържи поне още едно вдигане на лихвата през 2016 г.

От декември 2015 г. насам, когато Фед повиши лихвата за първи път от почти 10 години, основните лихви са между 0,25 до 0,50 на сто.

Следващото заседание на Комитета по откритите операции е на 20-21 септември. Председателят на Фед Джанет Йелън ще говори на 26 август по време на годишния симпозиум на канзаския клон на Фед в Джаксън Хол, Уайоминг, припомня Bloomberg. 

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
вси4ко с тези лихви е един цирк и спекулаци за вси4ки валути бирниците на фед из4акват то4но наи неблоприятния момент за вдигането на лихвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
вси4ко с тези лихви е един цирк и спекулаци за вси4ки валути бирниците на фед из4акват то4но наи неблоприятния момент за вдигането на лихвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още