IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs понижи очакванията си за увеличение на лихвения процент в САЩ

Американската инвестиционна банка понижи шансовете за увеличение на лихвения процент от 40% на 25%

09:58 | 13.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Goldman Sachs понижи очакванията си за повишаване на лихвените проценти в САЩ през следващата седмица, аргументирайки се с липсата на ясна индикация за затягане на политиката на централната банка, предава CNBC.

Американската инвестиционна банка понижи шансовете за увеличение на лихвения процент от 40% на 25%. В същото време икономистите на банката прогнозират това да се случи по-скоро по време на срещата през декември, като увеличиха шансовете за това до 40 % спрямо досегашните 30%. 

Новата оценка на Goldman Sachs идва след коментарите на един от управителите на Фед Лейл Брейнард, която в своя реч вчера призова за „благоразумие“ по отношение на лихвите. Брейнард посочи в своя реч, че въпреки че икономическият растеж продължава, би било мъдро от страна на Фед да запази паричната политика разхлабена. 

Нейните коментари последваха вихрушка от изказвния на представители на Фед, които през последните дни представиха различни възгледи относно перспективите за паричната политика. 

Председателят на Фед за Атланта Денис Локхарт призова в понеделник за сериозна дискусия за повишението на лихвите по време на заседанието в края на септември.

В коментар, публикуван малко след полунощ, гуверньорът на Фед за Минеаполис Нийл Кашкари отбелязва, че пазарът на труда е „близо до нормалното“. Според него обаче инфлацията все още е под 2-процентовата цел на Фед, а икономическият растеж е много под нормалното от преди кризата. По думите му са нужни структурни реформи за засилване на икономическия растеж на САЩ.

Речта на Брейнард е последната преди срещата през следващата седмица, като някои участници на пазара спекулираха, че изказването ѝ може да се използва като възможност да се подготвят пазарите за увеличение на лихвения процент.

„Липсата на сигнал има ясно послание, защото ако Фед беше готов да действа, обикновено прави опит да подготви пазара за следващата стъпка“, обясниха експертите на Goldman Sachs.

Още по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още