IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street хареса поредната реч на представител на Фед

Американските индекси се повишиха с по над 1% след изказването на Лейл Брейнард

23:40 | 12.09.16 г.
<p>
	Лейл Брейнард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лейл Брейнард. Снимка: Ройтерс

Американските индекси отбелязаха силни повишения в понеделник, след като ключов представител на Федералния резерв на САЩ призова за "благоразумие" по отношение на лихвите.

"Мисля, че има признаци на облекчение, защото се изказа човек от Фед, който обикновено е склонен да гласува за разхлабване на паричната политика и за стимулиране на икономиката, и речта беше точно такава", коментира пред CNBC Ана Ратбън, директор проучвания в CBIZ Retirement Plan Services. "На пазара като цяло има нервност въпреки случващото се днес относно това каква е ефективността на политиката на централната банка."

Лейл Брейнард, която е една от управителите на Фед с право на глас, посочи в своя реч, че въпреки че икономическият растеж продължава, би било мъдро от страна на Фед да запази паричната политика разхлабена.

"Тя възкреси някои опасения защо Фед не бива да вдига лихвите", коментира Куинси Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial. "Сега се връщаме към теза, при която Фед иска да вдигне лихвите поради други причини." Тя каза също, "че е трудно да си представим Джанет Йелън да излезе и да вдигне лихвите" следващата седмица.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се повиши с над 200 пунукта след изказването на Брейнард, като за ръста най-много допринесоха книжата на 3M и IBM.

Широкият индекс S&P 500 затвори с ръст от над 1%, като акциите на телекомуникационните компании поскъпнаха с 2 на сто.

Технологичният индекс Nasdaq composite се представи най-успешно, като нарасна с над 1,5%. Цената на книжата на Apple и iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB) се увеличи с около 2,2% и 3% съответно.

Председателят на Фед за Атланта Денис Локхарт призова в понеделник за сериозна дискусия за повишението на лихвите по време на заседанието в края на септември.

Гуверньорът на Фед за Минеаполис Нийл Кашкари пък отбеляза, че пазарът на труда е „близо до нормалното“.

Междувременно цените на петрола заличиха по-ранните загуби, като тази на американския лек суров петрол се повиши с 0,89 на сто до 46,29 долара за барел.

Доходността по двегодишните американски държавни ценни книжа е близо 0,77 на сто, а по 10-годишните е около 1,67 на сто. Щатският долар поевтиня спрямо кошница от валути, като еврото се търгува за близо 1,1235 долара, а йената е около 101,84 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още