IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отбеляза най-силната си седмица от 2011 г.

Анализатори очакват формирането на администрация в САЩ, която да насочи усилията си към насърчаване на растежа

23:17 | 11.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Dow Jones отбеляза най-силната си седмица от 2011 г. насам, въпреки първоначалния шок от избирането на имотния магнат Доналд Тръмп за президент на САЩ.

По-широкият S&P 500 отбеляза най-силната си седмица от октомври 2014 г., въпреки че записа понижение в днешната сесия.

Dow Jones нарасна с 0,21% до 18 847 пункта, подкрепен от акциите на Walt Disney, които поскъпнаха с 2,86%, и на Goldman Sachs, които добавиха 1,5%.

S&P 500 се понижи с 0,14% до 2 164 пункта. Най-силен натиск върху индекса оказаха енергийният сектор и секторът на здравеопазването, които отбелязаха спадове от съответно 1,66% и 1,49%.

Nasdaq добави 0,54% до 5 237 пункта.

Анализатори коментират, че все повече се засилват очакванията да бъде формирана администрация, която да насочи усилията си към насърчаване на растежа на икономиката, като осъществи данъчни реформи и за физическите лица, и за бизнеса. Очаква се и поне една част от парите на мултинационалните компании, които те държат в чужбина с данъчни цели, да се върнат обратно в САЩ.

След победата на Тръмп инвеститорите бързо започнаха да пренасочват инвестициите си, като увеличават експозициите си към финансовите акции и акциите на индустриалните компании, пише CNBC. Същевременно те намаляват позициите си в компаниите за комунални услуги и имоти.

Акциите на ипотечните агенции Fannie May и Freddie Mac също поскъпнаха, след като се появиха информации, че Доналд Тръмп ще се обгради със съветници, които симпатизират на двете институции. Акциите и на двете компании отбелязват скок от над 60% за седмицата.

Двете ипотечни агенции минаха под контрола на държавата през 2008 г. заради световната финансова криза. През 2012 г. администрацията на Барак Обама прие законодателство, с което започна да прехвърля към хазната тримесечните им печалби – решение, което се оспорва в съда от акционерите на двете агенции.

Кен Блекуел, за който се спекулира, че ще оглави екипа от съветници на Тръмп, определя прехвърлянето на печалбите на двете дружества към бюджета като “кражба на частна собственост”.

Wall Street Journal съобщи, като се позова на анонимни източници, че и Джон Поулсън ще влезе в екипа съветници на Тръмп заради познанията му за жилищния пазар.

Междувременно на валутните пазари доларът поскъпна спрямо повечето от валутите на развиващите се страни. Мексиканското песо продължава да поевтинява. От вторник мексиканската валута изгуби почти 12% спрямо зелените пари. Реалът поевтиня с почти 7% спрямо долара.

Фючърсите на петрола приключиха с понижения за трета поредна седмица, след като днес ОПЕК публикува данни за ръст на добивите на черно злато през октомври спрямо септември, съобщава MarketWatch. Декемврийските контракти на лекия американски суров петрол поевтиняха с 1,25 долара (2,8%) до 43,41 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк.

Фючърсите на златото записаха днес най-силния седмичен спад на цената от повече от три години заради поскъпването на долара на валутните пазари, както и движенията на капиталовите пазари. Засилват се и очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще пристъпи към увеличаване на лихвите през следващия месец.

Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през декември поевтиняха с 42,10 долара (3,3%) до 1 224,3 долара за тройунция. Това е и най-ниско ниво на цената от началото на юни т.г.

За цялата седмица златото поевтинява с приблизително 6,2% - най-силният спад от края на юни 2013 г., когато е отчетено намаление от 6,9%.

Първоначалните очаквания на трейдърите бяха, че с победата на Тръмп на изборите в САЩ акциите ще поевтиняват, а цените на златото ще се увеличават. Първата му реч обаче, както и отсъствието му в микроблогинг услугата Twitter за няколко часа, явно поне засега са разсеяли опасенията на инвеститорите.

Същевременно цената на медта отчете ръст от почти 11% за седмицата – най-силният от повече от пет години насам, заради очакванията, че политиките на Доналд Тръмп ще подхранят търсенето на метали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още