IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кабинетът на Тръмп може да се окаже по-богат от 100 държави

Ако бъдещият кабинет обедини богатството, сумата ще надмине брутния вътрешен продукт дори на богати на петрол страни като Бахрейн

11:43 | 26.11.16 г. 2
<p>
	Доналд Тръмп и Уилбър Рос, потенциален министър на търговията. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп и Уилбър Рос, потенциален министър на търговията. Снимка: Архив Ройтерс

Ако министрите от бъдещия кабинет на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп обединят богатството си, сумата ще надмине брутния вътрешен продукт (БВП) за 2015 г. на 100 страни, коментира Quartz. Общото състояние от 35 млрд. долара на 23-мата членове на кабинета, който обещава да защитава работническата класа, е голямо колкото БВП на Демократична република Конго с население от 77,2 млн. души.

Числата, съобщени от Politico, са доста спекулативни и се базират на твърденията на самия Тръмп за богатството му. Но ако повярваме, че състоянието му възлиза на над 10 млрд. долара (заради отказа му да представи данъчните си декларации може никога да не разберем колко точно е) и го комбинираме със сумата от 5,1 млрд. долара, с която се хвали семейството на новия министър на образованието Бетси ДеВос, общото богатство на двамата вече е повече от БВП на 79 страни - започвайки с Мозамбик с население от 28 млн. души.

Ако добавим състоянието от 14,9 млрд. долара на петролния барон Харолд Хам - съветник на Тръмп и вероятен министър на енергетиката, както и 2,9-те млрд. долара на потенциалния търговски министър и "крал на банкрута" Уилбър Рос, сумата достига 32,2 млрд. долара - или БВП на богатата на петрол островна държава Бахрейн. Когато прибавим сравнително нищожните банкови баланси на водещите конкуренти за държавен секретар - Мит Ромни (230 млн. долара за 2012 г.) и Руди Джулиани (за който се смята, че притежава десетки милиони долари), нещата започват да изглеждат като олигархия, коментира изданието.

Както политическият коментатор на New Yorker Раян Лица посочва, изборът на Тръмп прави язвително определяния като "кабинет от девет милионери и един водопроводчик" на Айзенхауер да изглежда нищожен.

Още графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 7 години
Виж с'я. Хилари доста лекции за по $200 000 на час трябва да изнесе, че да събере толкоз пари.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Инвестора какво става бе , май на популизъм го удряте вече..."лошите богати " , а...по добре Хилъри ,че не е толкоз богата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още