IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И новият имиграционен указ на Доналд Тръмп се сблъсква със съдебни искове

Федерален съдия наложи временна забрана на указа в полза на мъж от Сирия, за да може семейството му да пристигне в САЩ от Алепо

10:55 | 11.03.17 г. 2
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

В САЩ започват нови съдебни битки срещу имиграционната политика на президента Доналд Тръмп. Американският съюз за граждански свободи и още една неправителствена организация са внесли жалби срещу новата директива от Белия дом, която спира от идния четвъртък за няколко месеца приема на бежанци и граждани на шест държави от Близкия изток и Африка.

Правозащитниците подчертават, че директивата не се отличава в антимюсюлманския си характер от предишната, чието изпълнение беше блокирано от съда преди месец.

Федерален съдия в американския град Сиатъл, щата Вашингтон, заяви, че към момента не може да се произнесе по новия имиграционен указ на президента Доналд Тръмп. По-рано през седмицата главният прокурор на щата поиска съществуващата забрана върху предишния указ на Тръмп да бъде приложена и спрямо новия.

Съдия Джеймс Робърт, с чието решение беше блокирано действието на първоначалния имиграционен указ, заяви, че преди да се произнесе по случая е необходимо да бъде внесено оплакване по новия указ. Главният прокурор на щата Вашингтон Боб Фъргюсън коментира, че в момента в екипа му обмислят следващите си стъпки.

По-рано Фъргюсън каза, че новата разпоредба дискриминира мюсюлманите и това я прави противоконституционна.

Тази седмица говорителят на Белия Дом Шон Спайсър изрази увереност, че пренаписаният указ ще устои на потенциални атаки в съда.

Междувременно федерален съдия в Мадисън, щата Уисконсин, наложи временна забрана на указа, след като мъж от Сирия подаде иск с мотивите, че документът противоречи на конституцията и възпрепятства семейството му от Алепо да се присъедини към него в Уисконсин. Съдия Уилям Конли издаде решение, с което блокира действието на декрета конкретно спрямо семейството на мъжа с аргумента, че семейството е в опасност.

Новият указ на президента Тръмп, който ще влезе в действие в четвъртък, налага забрана за издаването на визи за хора от шест държави с предимно мюсюлманско население – Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан, и временно преустановява американската бежанска програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Докато мумията Сорос е на свобода , още мръсотия ше се лее !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още