IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният регулатор на САЩ отказа да стимулира въглищния и ядрения сектор

Федерална енергийна регулаторна комисия отхвърли предложението електроцентралите, захранвани с атомна енергия и въглища, да получат правителствена помощ

14:20 | 09.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералният енергиен регулатор на САЩ отхвърли предложението на администрацията да стимулира електроцентралите, захранвани от въглища или атомна енергия, за да може по този начин да се подкрепи електроразпределителната мрежа в страната, съобщава вестник Wall Street Journal.

Планът, който беше представен през септември, е един от най-големите подобни инициативи, целящи да подобрят конкурентоспособността на тези два източника на енергия на фона на бум в търсенето на електричество от газови или възобновяеми източници. От министерството на енергетиката представиха предложенията си с предупреждението, че толкова много атомни и въглищни електроцентрали са застрашени от затваряне, че това може да доведе до прекъсвания и вдигане на цените на тока по електропреносната мрежа.

Според петчленната Федерална енергийна регулаторна комисия обаче администрацията на президента Доналд Тръмп не е представила достатъчно доказателства, че предложените мерки наистина са необходими. Нейните членове – четирима от които са номинации на настоящата власт, смятат, че няма оправдание за промяната, която според тях на свой ред ще ограничи несправедливо конкурентоспособността. 

Десетки други електроцентрали, захранвани с ядрена енергия и въглища, бяха закрити през последните години заради понижаващите се цени на природния газ и развитието на технологиите. Предложението на администрацията дойде в момент, когато някои щати също направиха опити да увеличат печалбите на по-старите електроцентрали, за да могат да ги запазят в действие.

В отговор на решението от енергийното министерство заявиха, че ще продължат да работят с регулатора и с доставчиците на ток в страната.

Междувременно в някои части на страната цената на електричеството е достигнала до историческо поевтиняване заради конкурентните пазари на електроенергия. Според проучване на енергийното министерство от август източниците на гориво, захранващо електроразпределителната мрежа, са станали много по-разнообразни през последните години.

Предложението на администрацията на Доналд Тръмп не включваше оценка на това колко ще се оскъпи тока заради евентуалните промени, но според анализ на консултантската фирма ICF International Inc. потребителите ще трябва да платят допълнително между 1 млрд. долара и 4 млрд. долара.

Решението на регулатора представлява удар за компаниите собственици на затруднените електроцентрали, както и за производителите на въглища. Според някои от тях закриването на обекти е неминуемо, а някои компании дори може да бъдат застрашени от фалит без намесата на правителството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още