IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow заличи близо 300 пункта след изказването на Пауъл

Новият председател на Фед намекна, че централната банка може да повиши лихвите повече от три пъти тази година в опит да предпази икономиката от прегряване

23:42 | 27.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските борсови индекси се понижиха във вторник за първи път от четири дни след първото изказване на новия председател на Федералния резерв Джером Пауъл.

Пауъл намекна, че централната банка може да повиши лихвите повече от три пъти тази година в опит да предпази икономиката от прегряване, което разтревожи трейдърите, предаде CNBC.

Идексът на сините чипове Dow Jones industrial average загуби 299 пункта във вторник, като на индекса натежаха акциите на Disney и Home Depot.

Широкият индекс S&P 500 падна с 1,2% под влиянието на понижения в секторите на недвижимите имоти, стоките, които не са от първа необходимост, и телекомуникациите.

Технологичният индекс Nasdaq composite също заличи 1,2% след поевтиняване на акциите на Facebook, Amazon, Apple, Netflix и компанията майка на Google Alphabet.

Пауъл говори пред Конгреса, като очерта очакванията на централната банка за паричната политика и икономическия растеж в идните години. Относно повишенията на лихвите през 2018 г. новият председател на Фед даде знак, че опцията за повече от три повишения остава отворена.

Доходността по американските държавни ценни книжа се повиши рязко след оптимистичното изказване на Пауъл, като по 10-годишните книжа добави 5 базисни пункта до 2,915%.

Рязкото покачване на доходността по-рано този месец доведе до масови разпродажби на акции, в резултат на което Dow и S&P 500 навлязоха в корекция, преди да се възстановят частично. Миналата седмица доходността по 10-годишните книжа достигна 4-годишен връх от 2,95%, малко под ключовото психологическо равнище от 3%.

На корпоративния форнт книжата на веригата магазини Macy's поскъпнаха с над 3,5%, след като компанията отчете по-добра от очакванията печалба.

След отправянето на оферта от страна на Comcast за придобиването на европейската група за платена телевизия Sky за 22,1 млрд. паунда (31 млрд. долара) акциите на Comcast и Disney (която също се опитва да погълне Sky) поевтиняха със съответно 6,5% и 4,2%.

Американският лек суров петрол поевтиня с 90 цента, или с 1,41%, до 63,01 долара за барел.

Акциите на Wall Street поевтиняха въпреки положителните данни за жилищния пазар и потребителското доверие в САЩ.

Продажбите на нови жилища в САЩ през 2017 г. са скочили с най-бърз годишен темп от три години заради стремежа на потенциалните купувачи да се сдобият с дом на фона на ограничено предлагане. Индексът Standard & Poor's CoreLogic Case-Shiller, който следи цените на жилищата в 20 американски града, е нараснал с 6,3% през 2017 г. - най-голямото увеличение от юни 2014 г.

Същевременно потребителите в САЩ се чувстват най-уверени от 2000 г. Индексът на потребителското доверие, измерван от частния институт Conference Board, е достигнал 130 пункта през февруари - най-високата стойност от ноември 2000 г. През януари показателят бе на равнище 124,3 пункта.

В Европа и Азия акциите се представиха разнопосочно или попаднаха под лек натиск във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още