IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street тръпне на червено за избора на Тръмп за иранската ядрена програма*

Действията му могат да покажат какво ще предприеме той по други въпроси на външната политика като Северна Корея, смятат анализатори

17:55 | 08.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските индекси отвориха с понижения във вторник, докато Wall Street се подготвя за решението на президента Доналд Тръмп дали ще изтегли Съединените щати от ядрената сделка за Иран, подписана преди три години, съобщава CNBC.

Индексът Dow Jones изтрива 28 пункта, като Disney е най-зле представящата се компания в рамките на бенчмарка. S&P 500 отбелязва спад от 0,1%, след като комуналните услуги се понижиха с 0,7%. Технологичният Nasdaq е надолу с 0,1%.

Очаква се днес Тръмп да обяви дали САЩ ще отменят санкциите за износа на петрол за Иран. Още през 2015 г. администрацията на Обама подписа споразумение с Близкия изток за отлагане на тези санкции в замяна на ограничаване на ядрената програма на Иран.

"Има много опции (за Тръмп), а пазарът е заинтересован да види кой от тях ще избере той“, коментира Куинси Кросби, главен пазарен стратег в Prudential Financial. "Действията му могат да покажат какво ще предприеме той по други въпроси на външната политика като Северна Корея“, добави той.

Тръмп многократно е заплашвал да изтегли САЩ от сделката с Иран, ако съюзници в Европа не променят това, което той смята за недостатъци на споразумението.

"Позволяването на Иран да произвежда ядрено гориво отново ще тласне долара нагоре и ще намали доходността на държавните ценни книжа“, каза Комал Шри Кумар, президент на Sri-Kumar Global Strategies.

По думите му американското оттегляне от договора за Иран ще бъде още една стъпка в изолирането на САЩ от останалата част от света.

Доходността на щатските държавни облигации леко се повишава във вторник, докато доларът поскъпва с 0,4% спрямо кошницата от валути.

Цените на петрола паднаха преди обявяването на решението. Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняват с около 1% до 70,03 долара за барел.

*Данните са актуални към 17:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още