IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай влизат във втория рунд на търговската война

Агресивната търговска война, която започна президнетът Донлад Тръмп, среща все повече противници сред американските среди

11:50 | 11.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Като цяло общата стойност на митническите тарифи за китайски стоки може да достигне 450 млрд. долара. Това доближава цифрата от 505 млрд. долара, колкото е целият експорт на Китай за САЩ.

„Трудно е да си представим политика, която да редуцира по-ефективно покупателната стойност на американските работници, да спъва конкуренцията между американските компании, да разделя САЩ от традиционните им съюзници и да увеличава перспективите за военна конфронтация по пътя, като тази на Тръмп спрямо Китай“, коментира бившият финансов министър от кабинета на Бил Клинтън Лорънс Самърс в интервю.

84-годишния сенатор на Юта Орин Хач също коментира налагането на допълнителните митнически санкции. „Въпреки че подкрепям целенасочените усилия на администрацията да се бори с китайския режим за трансфер на технологии, тазвечерното изявление изглежда безразсъдно и няма целенасочен подход“, зави той.

Обявяването на допълнителните санкции се случва в навечерието на визитата на Тръмп в Брюксел за срещата на страните членки на НАТО.

Въпреки че срещата се фокусира върху националната сигурност, Тръмп вероятно ще използва случая, за да постави въпроса за наложените мита от страна на Европейския съюз (ЕС) на стойност 10 млрд. долара върху вноса на американски автомобили.

Министерството на търговията е започнало разследване, за да прецени кои вносни коли могат да застрашат националната сигурност - процес, който ще продължи месеци и ще доведе до налагането на нови мита.

САЩ вече удариха ЕС с митнически санкции, засягайки експорта на стоманата, отново оправдавайки се с националната сигурност.

Главен представител на американската администрация заяви, че президентът Тръмп „цени взаимоотношенията между САЩ и ЕС и иска да изтъкне важността за съвместната работа в борбата с нелоялната търговска политика на Китай“.

Представители на американски индустриални компании твърдят, че митническите санкции са наложени като сигнал към Европа, че САЩ няма да се откажат от търговската война. Може да се разглеждат и като конкретно предупреждение към германския канцлер Ангела Меркел, която се срещна с китайския министър-председател Ли Къциян в Берлин по-рано тази седмица.

Американски бизнес групи критикуват политиката на Тръмп заради търговската война срещу съюзниците на САЩ.

„Ние имаме потенциала да наложим трайна промяна в несправедливата Китайска търгвоска политика и би било жалко ако пропилеем този шанс“, заяви Дийн Гарфилд, изпълнителен директор на Съвета за промишленост и информационни технологии.

„Ние предупреждаваме президента Тръмп да прекрати това нежелани ескалации преди да бъдат засегнати още много потребители и работници и да съсредоточи усилията си в изграждане на силна коалиция, докато се намира в Европа, както и да преговаря с Китай за постигане на конкретни решения“.

Планът за допълнителни митнически тарифи предизвика протестите на Националната асоциация на производителите (НАМ), която не бе изразявала ясно мнение по въпроса до този момент. Асоциацията предупреди, че налагането на допълнително мито ще подкопае данъчните реформи, които спомагат за конкурентоспособността на американския пазар през последната година и половина.

„САЩ и Китай трябва незабавно да започнат работа върху едно честно, регулирано търговско споразумение и да се прекрати нарушаването на баланса на световния пазар“, каза президентът на НАМ Джей Тимънс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още