IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадлин Олбрайт: Срам ме е от Тръмп, шокирана съм

Това е най-недемократичният президент в модерната история на САЩ, твърди бившият държавен дипломат на страната

15:36 | 20.07.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мадлин Олбрайт. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мадлин Олбрайт. Снимка: Архив Ройтерс

Със своите неприятелски и донякъде войнствени изказвания към Европа американският президент Доналд Тръмп предизвика сериозни негативни коментари по целия свят. Но и все повече американци вече не разбират своя държавен глава.

„Срамувам се от него и съм шокирана“, твърди в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt Мадлин Олбрайт, бивш държавен секретар на САЩ, когато е запитана за заплахите на Тръмп към НАТО и съвета му към Тереза Мей да даде ЕС на съд.

„Тези изказвания противоречат на всичко, на което се уповава висшата дипломация. Част от случващото се за мен е чиста мистерия. След интервюто му в „Sun“ той се изправи до Мей и каза: „Прекарахме си добре“... Дори след напрегнатата среща на върха на НАТО той каза, че това е била най-добрата среща, която е имал алиансът. Научих в живота си, че винаги има нещо повече от обикновена аудитория. Тръмп изглежда придава голямо значение на това грубите му послания да стигнат до публиката. Но какво наистина се случва зад затворени врати - не знаем“, заяви бившият дипломат номер 1 на САЩ.

Запитана от германския журналист дали смята Доналд Тръмп за фашист, Олбрайт казва, че той не е такъв, но е най-недемократичният президент в модерната история на САЩ. „Той не разбира, че демокрацията обхваща както волята на мнозинството, така и правата на малцинството“.

В ролята си на държавен секретар Мадлин Олбрайт се е срещала и с тогавашния диктатор на Северна Корея Ким Чен Ир. Сега тя изказва недоверие, че Пхенян ще се разоръжи.

„Сигналите не са добри. Макар че срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун премина приятелски, Северна Корея успя да извлече много от срещата на върха, без да се налага да направи нещо в замяна. Спряхме военните си учения в Южна Корея, а Северна Корея все още не е направила нищо в замяна. Не е постигнато съгласие относно ясната дефиниция на термина „денуклеаризация“, да не говорим за процес на преглед на разоръжаването. Срещите на върха в Сингапур с Ким и в Хелзинки с Владимир Путин очевидно не бяха добре подготвени. А това е проблем“, заключава бившият топ дипломат на САЩ.

Запитан от журналиста дали не смята, че самият Тръмп също допринася много за отчуждението, след като стартира търговската война, Олбрайт пояснява, че той си играе с чувствата на част от американските граждани за това, че останалата част от света се възползва от Америка. По думите ѝ Тръмп използва световната търговия като инструмент за посяване на различия и като инструмент за борба между печеливши и губещи, вместо да работи над това да подобрява обществата чрез търговията и така печеливши да са всички.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 5 години
Ее айде по сериозно, шепа неуки *** не са народа. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
0pk
преди 5 години
Грешиш, никой не го боготвори. Народа се кефи как лисугера мачка демокромансерите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 11
Sakamano
преди 5 години
Тръмпoфилите продължават да боготворят дядкaта, но вече май се изчерпаха откъм аргументи, освен да засипват противници му с пубepтетcки изрази и обиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 17
bgMan
преди 5 години
Още една полужива изкараха да плюе по Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 19
studioaa
преди 5 години
Гнус ме е от Олбрайт. Тя позволи на българските и другите комунисти от Източна Европа да избегнат правосъдието малко след 1990г, а много тези комунисти са виновни са военни престъпления по време на Пражката пролет и Унгарското възстание. Тази позволи на червената шайка да не бъде пипната и да не и се търси отговорност въобще и по ирония на съдбата шайката напълно е превзела европейската комисия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 19
0pk
преди 5 години
Еи тия от гроба ще вдигат вече, само и само да оплюят Тръмпа :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 10
KPetkov
преди 5 години
Бау. Фреди Крюгер е оживял ... отново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още