IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата чистка на Доналд Тръмп

За няколко часа американският президент уволни министъра на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен и шефа на Сикрет Сървис Рандолф Алес

12:46 | 09.04.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кой е следващият на мушката на президента?&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кой е следващият на мушката на президента? Снимка: Ройтерс

Сред всичките отрицателни рекорди, които Доналд Тръмп натрупа, както никой друг американски президент досега, е и фактът, че от началото на мандата му преди 27 месеца около 30 високопоставени членове на администрацията са я напуснали под една или друга форма (уволнени или напуснали по собствена воля).

Можем да останем с усещането, че всеки един панаир е по-добре управляван от щатското правителство.

Сега президентът предприема нова „tabula rasa“ в сферата на националната сигурност, като очевидната причина е, че според него не се прави достатъчно за борбата срещу имигрантите.

Първо, министърът на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен напуска поста си в понеделник. Според вътрешни източници от Белия дом президентът Тръмп е поискал оставката ѝ заради покачването на броя на мигрантите по границата с Мексико.

По време на 16-месечното си управление Нилсен често се превръщаше в обект на атаки от страна на недоволните от твърдата политика на Доналд Тръмп спрямо мигрантите, коментира Ройтерс. Тя често се оказваше и в окото на бурята, като особено тежки бяха критиките към нея през миналата година, когато администрацията на Белия дом прие политиката за разделяна на децата на мигранти и техните родители, от която по-късно Тръмп все пак се отказа.

През голяма част от времето си като министър обаче Нилсен е била в конфликт с Доналд Тръмп заради противопоставянето ѝ именно на крайните политики срещу мигрантите, пояснява AP.

Часове по-късно стана ясно, че американският президент е уволнил и директора на Тайните служби Рандолф Алес. Новината бе потвърдена и официално в кратко изявление, без обаче да се посочва защо е отстранен и за уволнение ли става въпрос. 

Тайните служби на САЩ са правоприлагащи органи, но не са "тайни служби" в истинския смисъл на думата. Техният персонал е отговорен, наред с други неща, за защитата на президента и други политици. Номинацията на новия ръководител не трябва да бъде потвърден от Сената.

В изявление на говорителя на Белия дом Сара Сандърс се казва, че постът ще бъде зает от Джеймс Мъри, досега агент на службите. Всичко това прилича на акция по прочистване, каквито познаваме от миналото на страните от Варшавския договор или от филмите с Джеймс Бонд. Добре дошли в днешна Америка! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 5 години
Знаехме също, че с каквото се фане, то все фалира :DЗатуй сигур руснаците нагласиха изборите той да спечели :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
polki
преди 5 години
1lyusienУволнен си ........---------------и преди да стане президент знаехме, че любимата фраза на тръмпи е:уволнен си...вълка козината си мени, но нрава никога ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
Уволнен си ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още