IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Тръмп мрази Европа?

За ЕС най-добрият отговор на това отношение е не да му се противопоставя, а просто да успее икономически

17:45 | 07.06.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Четвъртият проблем според тръмпистите е, че ЕС се опитва да разпространява в останалия свят своите предпочитания по въпроси като смъртното наказание, климатичната политка, глобалното управление, половите отношения и т.н. Американските популисти се отнасят с голямо подозрение към всяка форма на глобално управление, както и към каузи на ЕС като палестинската държава, контрола върху въглеродните емисии и ЛГБТ общностите.

На последно място Тръмп не харесва ЕС заради търговските му политики – областта, в която съюзът работи най-ефективно в световен план. Президентът на САЩ вярва, че това е инструмент насочен към ограничаване на американската мощ и намаляване на силата на Америка в търговските преговори.

Има ли път за помирение? Търговските проблеми и въпросът с европейския принос към НАТО е възможно да бъдат решени чрез правилните компромиси. Въпросите, свързани с ценностите, обаче са по-трудни. Европейският стремеж за засилване на глобалното управление и подкрепата за светски и прогресивни ценности ще продължават да срещат съпротива сред някои среди в САЩ.

Америка обаче не е единствената, или дори най-голямата, пречка пред универсалистките стремежи на Европа. Страни като Китай, Нигерия, Русия, Индия, Япония, Турция и Бразилия излгеждат еднакво незаинтересовани от европейските ценности.

Благоразположението на Тръмп към антиевропейски политици като британеца Найджъл Фараж и унгареца Виктор Орбан привлече доста внимание, но истинската опасност е другаде. Има световен лидер, който мрази Европа много повече от Тръмп – Владимир Путин. Кошмарният сценарий за Европа не е Тръмп да приеме Фараж или Марин Льо Пен в Белия дом, а да се разбере с Путин през главата на Европа.

Засега няма много сигнали, че нещо такова предстои да се случи. Путин наскоро отхвърли искането на Иран за доставка на ракетни системи S-400, а Тръмп туитна във вторник, че руските съветници са напуснали Венецуела, което означава, че Москва се дистанцира от режима на Мадуро. Европейските дипломати обаче ще следят нервно дали американската позиция по въпросите с Украйна и санкциите срещу Русия не е омекнала.

За Европа най-добрият отговор на отношението на Тръмп е не да му се противопоставя, а просто да успее икономически. Една динамична Европа, която понася своя дял от разходите за отбрана и преследва стратегическите си интереси по интелигентен начин, ще всее уважение, дори и да не предизвика любов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 4
serafima
преди 4 години
По принцип съм съгласна, ако не беше това предпочитание към Борис Джонсън, който си е открит гей. Освен това не може нормален политик да не вижда, че следващият след Тереза Мей не може нищо различно да направи от това, което правеше тя.Но си мисля, че много пари текат, за да компроментират Тръмп в САЩ. Като започнем с упреците, че е щипал някои жени, пък после се обърна в движение (особено активна е възрастната вече и преекспонирана като актриса Мерил Стрийп), та дори се докараха в черни рокли. Били щипани преди 30 години и те мъченически са мълчали досега.Кусурите на Трймп се преекспонират. Забравиха тотално глупавия Буш младши, или Обама, който опроверга дадената му предваритерно Нобелова награда за мир с действията си. Та - едно е официалната версия, друго е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Fox News: демокрацията в опасност вашингтонските бюрократи игнорират заповедите на Тръмп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 6
majnata
преди 4 години
*** копелле , ходи да целуваш на баба си прашките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
Верно си т'ъп ***.Помолих за англосаксонско поучение, да стана и ази европеец и какво:"ХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХ отивай целувай баба си под мишниците за лека нощ! "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 15
michaelis12
преди 4 години
Тромпета не мрази Европата, а такива кат издателите на вщаа гнъссна гаддна страничка, мрази преписвачи сеещи дезинформация и нейните теолове Соросианци дет го плюхте с баба ви Щъркел, Тромпета мрази refugees welcome и подобни геййташшки, стамбулски конвенции и прочее пръддльовци в НАТО твамрази човека и аз също за което го подкрепям !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 22
ABBA
преди 4 години
Безполезно си трoлче,вместо да ни гониш,научи ни на евроатлантическите ценности.Щем да чуем поучение и наставление,та да станем европейци за чудо и приказ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 22
Императорът
преди 4 години
Защо решихте, че Тръмп мрази Европа? Що за глyпост? Накрая сами стигате до изводът, че великият човек мрази евротолерастите, извратенците и ненормалниците, яхнали Европа, но в това няма нищо странно - защото и нормалните европейци, въобще всички нормални хора по света ги мразят. Ако например Доналд се отнася с презрение към меркел или алкохолизираният *** юнкер - какво странно има в това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още