IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масовите разпродажби накараха Wall Street да спре търговията за 15 мин.*

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average потъна с 1800 пункта при началото на търговията в понеделник, а широкият измерител S&P 500 отписа 7%

15:56 | 09.03.20 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите по света продължават да бележат силни спадове на фона на икономическите ефекти от разпространяващия се коронавирус и изненадващата ценова война на петролните пазари, която допълнително разпали несигурността.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average потъна с 1800 пункта при началото на търговията в понеделник, а широкият измерител S&P 500 отписа 7%. Масивните разпродажби предизвикаха ключов механизъм в рамките на сутрешната търговия, която бе спряна за 15 мин., съобщава CNBC. Това е първият път, в който мярката се прилага от 2008 г. насам.

След подновяването на търговията S&P 500 продължи със спада, достигайки понижение от 7,2%.

„Въпреки притеснението на хората, че това може да създаде повече проблеми, това ще позволи на участниците в търговията да направят крачка назад и да преразгледат действията си“, посочва Мат Мали, стратег към Miller Tabak & Co.

Ново 15-минутно спиране на търговията ще влезе в сила, ако загубите достигнат 13% - спад, който ще изпрати S&P 500 на ниво от 2585,96 пункта. Ако понижението достигне 20%, или 2377,9 пункта, пазарите ще затворят търговията за деня. Досега обаче по време на търговията никога не са били прилагани тези мерки, съобщава Bloomberg.

Последният път, когато бе задействана спирачката при 7-процентен спад, бе на 1 декември 2008 г., когато широкият измерител приключи търговията за деня със загуби от 8%.

Пониженията от понеделник последваха волатилна седмица за американските пазари, в рамките на която S&P 500 се придвижи с по над 2,5% нагоре и надолу за четири поредни сесии. И въпреки че пониженията от понеделник са значителни, бенчмаркът все още не е влязъл в топ 20 на най-лошите си еднодневни представяния.

Междувременно инвеститорите продължават да посягат към сигурните активи на фона на страховете, че епидемията от коронавирус ще наруши световната верига за доставки, тласкайки икономиката към рецесия. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа спадна под 0,5% за първи път, а тази по 30-годишните се понижи под един процент.

Инвеститорите реагираха, след като през уикенда Саудитска Арабия обяви, че намалява цените на петрола си и увеличава производството въпреки рисковете за търсенето покрай коронавирусната епидемия в глобален мащаб. Решението стана факт, след като в края на миналата седмица страните от ОПЕК+ не успяха да се споразумеят за ново понижение на добива. Основният сблъсък бе с Русия, която отказа да се присъедини към решението на картела, което предизвика обтягането на отношенията между Рияд и Москва.

*Информацията е актуална към 16 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 13
Solar Power
преди 4 години
За информация studio имам компания която от акция 100 долара е падала на под 10 долара .... ти смятай процентите и сега е 250 долара :)Просто не продаваш ! Хващаш първите 50 компании и няма как да сбъркаш ако се притесняваш. Средно след 40 години ще си учетворил парите минимум :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 13
Solar Power
преди 4 години
Който държи дълго винаги печели :) Както казах на фондовите борси аз държа дълга позиция почти над 20 години ! Дори нямам нито една продажба само покупки. Спекулативно играя единствено на крипто с ботове ! На 2-3 крипто борси правя и арбитраж. На фондовите борси само купуваш и държиш дълго. Дивидента реинвестиция това е простичко :)Малко злато също но не е убежище...... Кеш също не е добре защото когато затворят магазините ще ядеш хартия и ще ръбаш злато...... Общо взето спазвай принципа,че можеш да живееш без парите инвестирани на борсата ! Те са единствено за 15-20 години след пенсиониране и да оставиш нещо след теб......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 5
крас
преди 4 години
Редно би било да се наблюдава не само Wall Street, но и Shanghai Composite, защото когато КИТАЙ кихне , останалите борси ги хваща пневмония.А В КИТАЙ НЕЩАТА НАИСТИНА СА ДРАМАТИЧНИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
крас
преди 4 години
Ще видим кой по дълго ще издържи под вода - РУСИЯ , ЧАРШАФОСАНИТЕ ИЛИ САЩ. Акциите на ДОБИВНИТЕ КОМПАНИИ на тези държави падат стремително. НЕ ПРЕМИНАВАТ ЛИ БАВНО И ОРГАНИЗИРАНО В ДРУГИ РЪЦЕ? При този срив от 6% на борсата би следвало да има ПО НИСКИ НИВА НА ДОХОДНОСТ на американските облигации или по високи нива на цената на златото. НИТО ЕДНОТО НИТО ДРУГОТО Е СЪПОСТАВИМО С РЪСТА НА ПАДАНЕТО НА АКЦИИТЕ !!Усещането е, че НЯКОЙ ПАЗАРИ ПОД МАСАТА и продава активи на енергийни компании на "ПРАВИЛНИТЕ" хора.КАКВО ЛИ СЕ СЛУЧВА В МОМЕНТА С АКЦИИТЕ НА "РУСКИТЕ" ГАЗПРОМ И РОСНЕФТГАЗ???Тези на Роснефтгаз са паднали под 400 рубли и то при обезценена рубла!!ЧТО ДЕЛАЕТЕ ТАМ ТОВАРИЩИ?! Само преди две седмици акциите ви бяха 480 рубли за парче и то при курс рубла /долар НЕСЪПОСТАВИМ с днешния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
И аз виждам голям скок нагоре - на фалиралите инвеститори, а не на акциите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Нещо си се объркал тотално - Американските ДЦК са спекулативен актив, а не убежище. Никой не смята да ги държи дълго време и да получава доходност от тях, а точно обратното всички очакват рестарт на QE, а QE представлява покупка точно на такива книжа. С други думи идеята е книжата да се препродадат на ФЕД на печалба, а не някой да се крие в тях... Вероятно на по-късен етап ще видим мечи пазар на тези книжа и огромно увеличение на инфлацията разбира се, което винаги върви заедно с мечите пазари на ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 7
крас
преди 4 години
В МОМЕНТА ПАЗАРА Е НА НИВА ОТ ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ.Доходността на американските десет годишни облигации се срина до 0,5 % и за сега са единственото убежище от идващата финансова буря. Опита на трейдърите с РАЗМЯНА на къси пасове да печелят време за да успокоят пазара няма да им донесе успех. В случаят се печели време в очакване на "ДОБРАТА" новина, която не виждам откъде щ дойде. СЛЕДВАЩОТО РАЗКЛАЩАНЕ ЩЕ БЪДЕ ФАТАЛНО. Не е ли време да спрат сесията до изчакване на "по добри" времена?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 25
Solar Power
преди 4 години
Виждам чудесни възможности много скоро :) Още 2-3 седмици и ще има голям скок нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 7
terziеv
преди 4 години
Путин бутна борсите. От една страна - време беше, а от друга губя хиляди и ме боли сърцето. Гледам американските анализатори са се наакали и казват как и Русия и Саудитска Арабия могат да оцелеят при нафта по 15$, ама в САЩ нямало да остане жив шистак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още