IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците се боят повече от здравната система, отколкото от коронавируса

Много заразени не могат да покрият разходите си за медицински услуги, а политиците реагират бавно и без план

10:37 | 31.03.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

След реформата в здравеопазването по време на управлението на президента Барак Обама ("Obamacare") преди десет години всички граждани на САЩ имат право на здравно осигуряване без предварителна здравна проверка - огромна стъпка напред за американските стандарти. Застрахованите обаче трудно могат да разберат кои обезщетения се покриват от отделните полици и какви допълнителни плащания е нужно да се извършват. Например някои, но в никакъв случай не всички, застрахователни компании обявиха, че ще се откажат от доплащането от пациента, което иначе би се дължало за лечение на вируса.

Проучване на калифорнийската Kaiser Family Foundation и Peterson Center of Healthcare предоставя някои данни. Според него средностатистически човек без застраховка ще получи фактура от 9 763 долара, ако няма усложнения. При усложнения сумата стига до 20 000 долара. Дори при здравно осигурен доплащането може да достигне сума до 1300 долара на човек. В семейство, в което човек лесно предава вируса на останалите, това бързо води до финансов колапс.

Това се доказва от статистиката на Федералния резерв на САЩ, според която 40 процента от всички домакинства в САЩ не биха могли да се справят с изненадващи разходи за 400 долара без да продадат неищо, да помолят приятели или семейство за помощ или да отидат в заложната къща. Във Флорида заложните къщи са обявени за „критично важни“ магазини, заедно с магазините за хранителни стоки или аптеките, и им е позволено да остават отворени по време на ограниченията заради вируса.

САЩ бързат да преодолеят най-големите пропуски в своята здравна система в рамките на настоящата криза. Само че основните слабости не могат да бъдат компенсирани бързо. "Можете да се лекувате в Ню Йорк независимо от вашия имиграционен статус или колко можете да платите", казва градът в своя уебсайт. Броят на хората, които са тествани положително в града, наскоро се увеличи бързо, тъй като в момента щатът Ню Йорк тества по 16 000 души на ден. Все пак напредъкът е бавен.

През изминалата седмица демократите и републиканците постигнаха съгласие за редица помощи за страдащите от коронавируса и за съмнителните случаи. За първи път вече има гарантирано продължително плащане от 14 дни в случай на заболяване или карантина. Въпреки това, тези решения, които са много щедри за американските стандарти, се отнасят само за работодатели с до 500 служители. Големите компании, в които работят около половината от американците, са изключени.

Те обикновено имат доброволно непрекъснато изплащане на заплати. Само че около десет процента от служителите в големите компании нямат право на продължителни заплати. Компании с по-малко от 50 служители, както и болници и старчески домове, също могат да бъдат освободени от задължението за продължителни заплати.

Неравенствата и пропуските в системата на здравеопазването в САЩ са основни теми на предизборната кампания. Бърни Сандърс е особено радикален за американските стандарти. Сенаторът демократ, който иска да спечели кандидатурата за президент на демократите, призовава за единна държавна здравноосигурителна полица за всички граждани без никакви плащания под надслов „Medicare for All“. Според него сегашната криза е изяснила слабостите на системата.

Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
red6
преди 4 години
Дeеeebа, защо под тая статия го няма оня, дето все разправя "великият мъж" и "обонго". Май май щото лъсва колко по-далновиден е бил "обонгото", а "великият мъж" май само се е погрижил неговите хора - последният 1% на върха да е ОК, пък другите - кучета ги яли :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
Що , да не би у нас здравната система да мисли за здравето на хората ... навсякъде по света , т.нар. "здравни" системи мислят само как да оберат гражданина ! Затуй са задължителни , щото инак всеки който има нещо под каскета ше им тегли майната !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
kane
преди 4 години
Американците не се страхуват от здравната система. Страхуват се от това, че фактически няма такава. Там всичко е търговски фирми в здравеопазването и е на парче. Едни болници, клиники и лаборатории са по малки други по големи , правят някакви обединения за да се по големи и да се справят по лесно, но положението е трагично - всеки е сам за себе си и всеки се оправя сам.П.с.Въф фащ ако има голям страх от централизираните системи и обединения - вика им се комунизъм!Затва сичкото там е на парче и като дойде епидемия си е.ало м.йката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Америка я чака още една сопа. Тоя път от Венецуела, разбитай Роснефт:https://youtu.be/IvFnaBpeu7A
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
cherney
преди 4 години
Ако е вярно написаното в статията за 16.000 теста дневно в щата Ню Йорк, то това означава, че положението там ще е по-зле и от Италия. В последните дни около 6000 души се установяват като вирусоносители, който резултат на база направени тестове е пълна катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
onezero
преди 4 години
Ако си я беше изкарала настинката на крак, нямаше да се налага да плаща луди пари на лешоядите. Поне там могат да обявят личен фалит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Американците се боят повече от здравната система, отколкото от коронавируса В сияещия град на Хълма? Н'ь..ееееее....ееее........еее.....ее...е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още