IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците се боят повече от здравната система, отколкото от коронавируса

Много заразени не могат да покрият разходите си за медицински услуги, а политиците реагират бавно и без план

10:37 | 31.03.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Неговият вътрешнопартиен опонент Джо Байдън по същество иска да се придържа към системата, наречена „Obamacare”, но допълнена от опция за държавно осигуряване, към която гражданите могат доброволно да се присъединят. Аргументът на Байдън: „В Италия еднаквата застраховка за всички не можа да спре пандемията“. Вместо това Байдън иска правителствена гаранция, че никой гражданин на САЩ няма да бъде изоставен с разходите си за тестване или лечение за коронавирус.

Това би било решение за момента, но не и на основния проблем в американската здравна система: „изненадваща сметка“, която бързо може да достигне 50 000 или 100 000 долара. Застрахователите възстановяват разходите само за лекари, болници, лаборатории и терапевти в своята мрежа, с които са договорили споразумения.

Може обаче да се случи така, че пациентът да бъде откаран в така наречената „мрежова болница“, но последната да даде тестовете за изследване от „немережова лаборатория“ или рентгеновите снимки да се прегледат от „немрежови рентгенолог“. След това тези доставчици на услуги могат да определят цени по своя преценка.

Ако кръвен тест в мрежата струва 50 долара, той може да бъде оценен на 3000 долара извън мрежата. Доставчиците на услуги не са задължени предварително да информират пациента, че той не е част от застрахователната мрежа и че харчат по-големи суми.

Нещата може да станат още по-крайни, ако пациентът трябва да бъде откаран по въздух до най-близката болница в голям град. GAO („Служба на правителствената отчетност“) публикува данни, според които около 66 процента от всички спасителни полети през 2017 г. са се извършвали „извън мрежата“ на застрахования.

С драматични последици: Като пример GAO споменава полет от Дикенсън до Бисмарк в Северна Дакота, въздушно разстояние около 160 километра. Спешните служби са таксували пациента с 41 400 долара за това, а здравните осигуровки са покрили едва 6 700 долара. Пациентът е трябвало сам да поеме сметката от 34 700 долара. Ако страдащата от коронавируса Дани Аскини се бе нуждаела от спасителен полет, общата ѝ сметка можеше да набъбне до над 70 000 долара.

Колкото повече се разпространява пандемията в САЩ, толкова повече случаи като този на Дани Аскини ще има. Междувременно епидемията вече не се ограничава само до епицентри като метрополисите в Ню Йорк, Сиатъл или Ню Орлиънс. Вирусът се разпростира от бреговете към вътрешността. В Колорадо болниците също изчерпват маските и предпазното облекло. Говори се, че това, което Колорадо ще получи от националните запаси за спешни случаи през следващите дни, е достатъчно за... още един ден.

Един от всеки петима души в щата има корени в Централна и Южна Америка - група от население, която далеч по-рядко от другите има здравно осигуряване, според данни от Colorado Health Policy Coalition. Следователно безплатните тестове за коронавируса могат да бъдат от голяма полза, особено в този щат, за да се изгладят поне някои от животозастрашаващите слабости на американската здравна система.

Междувременно уникален тест започва тези дни в Колорадо - в ски курорта Телуриде. Биотехнологичната компания United Biomedical обяви, че ще предоставя безплатно тестове за всички 8 500 жители в града и околността. Компанията е разработила кръвен тест, който бързо бе одобрен от FDA. Той се различава от предишния метод за вземане на смазки от гърлото или носа и трябва да даде резултати в рамките на 24 часа.

Участието в теста е доброволно. Това е първият окръг в САЩ, за който се предлагат тестове за цялото население. „Искаме да покажем какво могат да направят мащабните тестове и стратегическата изолация, за да се спре разпространението на инфекцията“, обяснява изпълнителният директор Мей Мей Ху, чиято компания е базирана в щата Ню Йорк. Подобни тестове бяха проведени в италианската община Во. Там делът на заразата бе намален с 90 процента.

По материали на Times и Handelsblatt

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
red6
преди 4 години
Дeеeebа, защо под тая статия го няма оня, дето все разправя "великият мъж" и "обонго". Май май щото лъсва колко по-далновиден е бил "обонгото", а "великият мъж" май само се е погрижил неговите хора - последният 1% на върха да е ОК, пък другите - кучета ги яли :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
Що , да не би у нас здравната система да мисли за здравето на хората ... навсякъде по света , т.нар. "здравни" системи мислят само как да оберат гражданина ! Затуй са задължителни , щото инак всеки който има нещо под каскета ше им тегли майната !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
kane
преди 4 години
Американците не се страхуват от здравната система. Страхуват се от това, че фактически няма такава. Там всичко е търговски фирми в здравеопазването и е на парче. Едни болници, клиники и лаборатории са по малки други по големи , правят някакви обединения за да се по големи и да се справят по лесно, но положението е трагично - всеки е сам за себе си и всеки се оправя сам.П.с.Въф фащ ако има голям страх от централизираните системи и обединения - вика им се комунизъм!Затва сичкото там е на парче и като дойде епидемия си е.ало м.йката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Америка я чака още една сопа. Тоя път от Венецуела, разбитай Роснефт:https://youtu.be/IvFnaBpeu7A
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
cherney
преди 4 години
Ако е вярно написаното в статията за 16.000 теста дневно в щата Ню Йорк, то това означава, че положението там ще е по-зле и от Италия. В последните дни около 6000 души се установяват като вирусоносители, който резултат на база направени тестове е пълна катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
onezero
преди 4 години
Ако си я беше изкарала настинката на крак, нямаше да се налага да плаща луди пари на лешоядите. Поне там могат да обявят личен фалит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Американците се боят повече от здравната система, отколкото от коронавируса В сияещия град на Хълма? Н'ь..ееееее....ееее........еее.....ее...е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още