IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия сякаш взема вируса под контрол

Страната отчита двуседмично дъно на новите случаи, Белият дом очаква до 240 000 американци да починат от коронавируса

11:00 | 01.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div class="photo-info">
	Пешеходец, носещ предпазна маска за лице, пресича празната улица Via Condotti в Рим, Италия, в петък, 27 март 2020 г.&nbsp; <em>Снимка:&nbsp; Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em><figcaption> </figcaption></div>
<p>
	&nbsp;</p>
Пешеходец, носещ предпазна маска за лице, пресича празната улица Via Condotti в Рим, Италия, в петък, 27 март 2020 г.  Снимка:  Alessia Pierdomenico/Bloomberg

 

Междувременно Белият дом прогнозира, че САЩ може да се сблъскат с 100 000 до 240 000 смъртни случаи от пандемията на коронавирус, а президентът Доналд Тръмп предупреди американците да се подготвят за безпрецедентна криза в следващите дни.

„Това може да са адски лоши две седмици", каза Тръмп по време на брифинг в Белия дом във вторник следобед, след което бързо разшири собствената си ужасна оценка: „Това ще бъдат три седмици, каквито никога досега не сме виждали“.

Коментарите на президента във вторник маркират най-силното му предупреждение към днешна дата за пандемията, която преминава през цялата страна, при все, че се очаква пик на инфекциите в САЩ след поне две седмици.

Появявайки се на брифинга с двама от своите най-добри медицински съветници, държавният глава многократно призова американците да следват федералните насоки за социално дистанциране, които сега бяха удължени до края на април.

„Трябва да се подкрепим“, заяви д-р Антъни Фаучи, член на щаба на Белия дом и директор на Националния институт за алергии и инфекциозни болести. Но д-р Фочи каза, че продължаващите мерки за социално дистанциране могат да помогнат за предотвратяване на най-лошия сценарий. 

„В следващите няколко дни до седмица или повече ние ще продължим да сме свидетели на влошаване на нещата“, казва д-р Фаучи. „Не можем да се обезкуражим от това. Защото дистанцирането всъщност работи и ще сработи“, допълни той.

САЩ имат повече потвърдени случаи от която и да е друга държава, с повече от 189 000 заразени, сочат данни, събрани от университета „Джон Хопкинс“. Броят на смъртните случаи, сега по-голям от този в Китай, е преминал 4000. Това все още е много по-малко от Италия, където смъртните случаи се увеличиха до 12 428 във вторник, или от Испания, която отчете 8 644 смъртни случая.

Три месеца след началото на пандемията на коронавируса американските политически лидери подчертават, че Съединените щати са изправени пред трудния избор между икономическото благополучие и опазването на човешкия живот, пише в редакционен материал New York Times. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо изрази мнението на мнозина други, че всеки живот е безценен и че правителството трябва да е готово да жертва икономическото благоденствие, за да предотврати смъртни случаи. Вицегубернаторът на Тексас Дан Патрик обаче защити миналата седмица противоположната позиция с аргумента, че американците трябва да се върнат на работа дори и това да причини смъртта на техните баби и дядовци, които, според него, доброволно биха жертвали живота си в името на икономическия растеж. Мисълта, че трябва да бъде направен подобен избор, е погрешна, изтъква New York Times. Макар политиците понякога да са принудени да правят избор между живота и парите, сегашната ситуация не е такава. Американската икономика трябва да спре да работи, за да бъдат предпазени както човешкият живот, така и дългосрочното икономическо благоденствие, пише американското издание.

Прогнозите на Университета във Вашингтон показват, че заболяването може да доведе до близо 84 000 смъртни случая в САЩ до началото на август, с 2214 смъртни случая на ден в пика на заразата след две седмици.

Почти половината от 50-те щата са докладвали повече от 1000 потвърдени случая на Covid-19, респираторната болест, причинена от новия коронавирус. Очаква се голяма част от Америка да преживее затворени училища, офиси, ресторанти и други, тъй като опасенията за предстоящия ръст на броя на пациентите подтикнаха кметове и губернатори да предприемат безпрецедентни за съвременните общества мерки за борба с заразата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Дано този изстрадал народ най-после е тръгнал към по-добро :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още