IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията предизвика вълна от фалити в корпоративна Америка

Корпоративният дълг в САЩ може да достигне 340 млрд. долара през следващите седмици, предупреждават от S&P Global Ratings

17:00 | 03.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тези цифри не включват новите кредитни линии за компании, които не търгуват облигации или такива, финансирани от частни кредитори, много от които са обезпечени с частен капитал и вече са силно задлъжнели.

Сериозно засегнатите компании са поели допълнителен дълг наред с използването на кредитните си линии. Американско-британската круизна компания Carnival по-рано този месец продаде ценни книжа, обезпечени с активи, за 4 млрд. долара. Обвързването на тези активи ще затрудни компанията да се върне на пазара на облигации ако трябва да събере повече пари, споделя човек, запознат с капиталовата структура на компанията.

Според източниците Carnival смята, че все още има на разположение редица възможности за финансиране, ако круизния ѝ бизнес се върне към обичайните си обороти до началото на следващата година, и очаква да получи достъп до държавни кредити за някои от пазарите, където компанията оперира.

Съществуват и редица компании, собственост на фондове, които разполагат с около 2 трлн. долара неизразходвани пари за инвестиране на частни пазари, като повечето от тях са предназначени за частен капитал, според мениджъра за алтернативни инвестиции Hamilton Lane Inc. Голяма част от тези средства е в ръцете от най-големите компании, а съдбата им ще се определя от желанието на собствениците им да влагат повече капитал в момент, когато бъдещите перспективи са много несигурни.

И вселената от компании, изправени пред бедствие, се простира далеч отвъд света на частния капитал, смята Стив Зелин, ръководител на отдел „Преструктуриране“ на инвестиционната банка PJT Partners.

Инвестиционните посредници, които са специализирани в затруднено инвестиране, се подготвят за допълнителни действия. Oaktree Capital Group LLC има за цел да набере 15 млрд. долара за планирания фонд за инвестиции в дългови инструменти.

Apollo Global Management Inc. вече инвестира повече от 10 млрд. долара от началото на март в кредити и частен капитал.

Джеймс Зелтер, съпредседател на фирмата, който ръководи кредитния ѝ бизнес на стойност 200 млрд. долара, заяви, че вижда три фази на корпоративното бедствие.

По неговите думи първата фаза е представлявала големите пазарни сътресения през първите дни на март, когато дори облигациите на компании, които не бяха засегнати от вируса, се търгуваха с големи отстъпки.

Трайните глобални спадове, довели до спасяването на големи финансови компании като Expedia очертават втората фаза.

„Третата фаза тепърва започва“, предупреждава Зелтер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
pioner
преди 3 години
Това е една от най - зле преведените статии които съм виждал. Ако не беше графиката едва ли някой щеше да разбере и дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още