IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в САЩ вече не могат да определят кредитоспособността на потребителите

Коронавирусът премахна съществуващите модели при решенията за отпускане на кредити, посочват от компанията за определяне на кредитния риск TransUnion

21:15 | 29.06.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Размерът на заемите е намалял, което е резултат както от затягането на ограничителните мерки и мерките за отпускане на кредити, така и заради намаляването на потребителското търсене. Приблизително 79 000 потребителски заеми са били отпуснати през седмицата, приключила на 10 май, в сравнение с 226 000 през седмицата, приключила на 22 март, сочат данни на Equifax Inc. 

Броят на автомобилните кредити и лизинговите заеми се понижава до 266 000 от 390 000 през разглежданите месеци. Произходът на кредитни карти с общо предназначение възлиза на 483 000, спрямо 856 000. През 2019 г. седмичните тиражи на карти рядко падат под 1,2 милиона.

Банките са поискали от някои компании за отчитане на заеми да премахнат кредитополучателите в програмите за отсрочване, споделят източници, запознати с въпроса. Около 74 милиона молби за кредитни карти са били изпратени по пощата през май, което е по-малко от 316-те милиона през февруари, според Mintel Comperemedia. Изпратените молби за потребителски заеми са се свили с повече от половината до 84 милиона за същия период.

Преди пандемията подобни отсрочки не представляват голям проблем за банките. Те се използват рядко за повечето видове потребителски дълг и обикновено се ограничават до области, засегнати от природни бедствия. Сега потресаващо високият брой потребители в САЩ, които не успяват да погасяват кредитите си, кара банките да поставят под въпрос дали кредитните резултати и отчетите, на които разчитат от десетилетия, отразяват истинското ниво на риск на кандидатите за дълг.

кредити кредити

Кредиторите записват тази информация в кредитните отчети на кредитополучателите по различни начини. Полетата, в които преди банките са отбелязвали дали потребителят е направил вноска навреме или със закъснение, сега остават празни при някои кредитори, докато други използват маркери за природни бедствия.

Нещо повече, кредиторите не могат да разберат дали кредитополучателят при разсрочване се сблъсква с трудни времена или просто се възползва от опциите за облекчение.

Банките търсят данни, които биха могли да им помогнат да разберат кои кандидати са надеждни и кои могат да изпаднат във финансови затруднения.

Кредиторите също така обмислят да използват данните за безработицата - като данни при проследяване на мобилните телефони, които биха могли да им помогнат да измислят как да отчитат бъдещите загуби от заеми. Някои банки преглеждат паричния поток в депозитните сметки, за да получат по-добра представа за риска, който се крие в техните кредитни портфейли, посочват източниците.

Fair Isaac Corp., създател на широко използваните кредитни рейтинги на FICO, въвежда индекс, който ще се използва при кандидатите за кредит и ще информира кредиторите колко е вероятно заявителят да издържи на финансовите затруднения по време на икономическия спад.

„Коронавирусът премахна съществуващите модели“, изтъква Кърт Милър, вицепрезидент на компанията за определяне на кредитния риск TransUnion, която наскоро е започнала да продава данни на кредиторите, за да им помогне да определят нивото на финансова стабилност на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 3 години
Аз си мисля, че и отпреди 2008ма не можеха, а сега - хептен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
needle
преди 3 години
Все ще се намири решение и на това, и то вероятно от финтех средите ще има доста варианти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Е няма нужда вече от определяне на подобни работи. Кредити да се издават поголовно, че инак гладни бунтове ще има. Доста по-евтино ще излезе да се отписват кредити, вместо да се отделят пари за възстановяване на разрушеното. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ох, горкото...така става, като много искаш да кажеш нещо, но капацитет не достига...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Великата депресия - 2Сценарий същият,сценарист - тоже.Масовка още по-неосъзната, но пък въоръжена до зъби.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още