IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wells Fargo разочарова с резултатите си през третото тримесечие

Разходите на банката са се увеличили, а пандемията е засегнала кредитите

20:40 | 14.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Wells Fargo не отговори на очакванията на Wall Street за печалбата си през третото тримесечие, след като банката е имала разходи за близо 1 млрд. долара, свързани с дългогодишния скандал с фалшивите сметки, а почти нулевите лихви са засегнали финансовите й резултати, предава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор Чарли Скарф, който отбелязва една година в Wells Fargo този месец, превърна съкращаването на разходите в основна точка от плана си да възстанови преследваната от скандали банка.

Според него в дългосрочен план годишните разходи може да намалеят с 10 млрд. долара, но породените от пандемията разходи не позволяват на банката да постигне значителен напредък в краткосрочен план.

„Силните банкови такси към ипотечни кредити и растящите фондови пазари се отразиха положително на резултатите ни, въпреки че в исторически план ниските лихви намаляват нетните ни приходи от лихви, а разходите ни останаха високи“, коментира Скарф.

Wells Fargo съобщи, че резултатите й преди данъци са били засегнати от възстановяване на суми на клиенти на стойност 961 млн. долара, което показва, че банката продължава да усеща бремето на скандала с практиките й за продажби.

Тя е подложена на строг контрол от регулаторите след избухването на скандала през 2016 г., когато компанията обяви, че е открила милиони фалшиви сметки за клиенти. Това струва на кредитора глоби за милиарди долара.

Wells Fargo е регистрирала също разходи за преструктуриране на стойност 718 млн. долара, предимно обезщетения за прекратяване на трудови взаимоотношения.

Компанията започна широко намаляване на разходите през юли, след като регистрира първата си тримесечна загуба от 2008 г. насам и намали дивидентите си, за да запази капитала.

Wells Fargo обаче обяви и някои добри новини. Сумите за загубени кредити е 20,5 млрд. долара, непроменена спрямо предходното тримесечие.

Скарф заяви, че траекторията на икономическото възстановяване в САЩ остава неясна, тъй като отрицателното въздействие от коронавирусната пандемия продължава, а допълнителните фискални стимули са несигурни.

Книжата на банката поевтиняват с 4,85% до 23,54 долара към 20,20 ч. българско време.

Растящите разходи обаче не помагат, тъй като банковата индустрия трябва да се справя с почти нулеви лихви и забавяне на ръста на кредитите.

Нетните приходи от лихви на четвъртата по големина американска банка са достигнали 9,4 млрд. долара, което е спад с 512 млн. долара спрямо второто тримесечие на фона на намаляването на портфейла й със заеми с 2%. Общите приходи са се свили с 14 на сто.

Wells Fargo няма голям бизнес на капиталовите пазари като JPMorgan Chase или Bank of America, затова разполага с по-малко начини да смекчи спадовете на приходите от ниските лихви.

Общите кредити до края на периода са намалели с близо 4% до 920,1 млрд. долара, засегнати от спада с 30 млрд. долара на кредитите за бизнеса, което е по-голямо свиване от очакванията, отбелязват анализатори на Jefferies.

Федералният резерв наложи ограничение върху счетоводния баланс на Wells като наказание за измамните продажби и то ще бъде отменено, едва когато управленският екип докаже, че е подобрил достатъчно управлението и контрола на риска.

Wells Fargo регистрира нетна печалба, която ще бъде разпределена сред притежателите на обикновени акции, от 1,72 млрд. долара, или 42 цента на акция, за тримесечието до 30 септември спрямо 4,04 млрд. долара, или 92 цента на акция, година по-рано.

Анализаторите очакваха печалба от 45 цента, сочат данни на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още