IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в САЩ се разширява с най-бавния темп от пет месеца

Икономистите остават предпазливо оптимистични по отношение на бизнес условията и икономиката

19:14 | 04.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Секторът на услугите в САЩ се разшири през октомври, но с най-бавния темп от пет месеца насам след спад в поръчките и заетостта, съобщава Bloomberg.

Индексът на услугите на Института за управление на доставките е спаднал до 56,6 пункта през миналия месец спрямо 57,8 пункта през септември, сочат данните, публикувани в сряда.

Стойности над 50 показват разширяване, а октомврийският показател е по-слаб от прогнозите на анализаторите в проучване на Bloomberg, повечето от които очакваха ръст от 57,5 пункта.

услуги услуги

Въпреки че все още е на здравословно ниво, индексът показва по-малък импулс сред услугите, които включват развлечения и хотелиерство, хранене и пътувания. Възобновяването на случаите на коронавирус и потенциалът за по-строги ограничения поставят бизнеса в риск.

„Коментарите на анкетираните са предпазливо оптимистични по отношение на бизнес условията и икономиката“, заяви Антъни Нийвс, председател на бизнес комитета за услуги на ISM. „Съществува известна несигурност поради пандемията, ограниченията и изборите.“

В същото време стабилното потребителско търсене на стоки и повишаването на бизнес инвестициите генерират повече активност за националните фабрики. Индексът за производство на ISM, публикуван в понеделник, показа по-бърз растеж на новите поръчки, заетостта и производството.

Разминаването в сектора на услугите и този на промишлеността се корени в предпочитанията за потребителски разходи. Разходите на домакинствата за стоки са се увеличили през третото тримесечие с 45,4% на годишна база до 5,14 трилиона долара, много над пика преди пандемията. За разлика от това разходите за услуги са нараснали с 38,4% до 7,93 трилиона долара, много по-малко от стойността в края на 2019 г., показва докладът за брутния вътрешен продукт от миналата седмица.

Шестнадесет от 18 сектора на услугите отчитат ръст през октомври, като класацията водят превозът и складирането, строителството, хотелиерството и хранителните услуги.

Индексът на ISM за нови поръчки в сектора на услугите намалява с 2,7 пункта до 58,8 пункта. Официалният доклад за заетостта на правителството от петък се очаква да покаже, че работните места са нараснали с 600 хил., което означава, че темпът на заетост се подобрява, но с по-бавни темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още