IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отваря с леки ръстове на фона на свити обеми*

Tesla продължава да тежи на широкия S&P 500, а инвеститорите са раздвоени пред разнопосочните новини за икономиката на САЩ

17:20 | 23.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С леки ръстове започва сесията на Wall Street в един от последните търговски дни преди коледните празници. Търгуваните обеми са свити, а вниманието на инвеститорите е насочено към борбата с коронавируса през 2021 г., пише Market Watch.

Във вторник Nasdaq записа рекорд за 54-ти път през 2020 г., но сега отваря с понижение от 0,16% до 12 788,55 пункта.

Dow Jones напредва с 0,7% до 30 226,11 пункта, а широкият S&P 500 отчита повишение от 0,4% до 3 703,46 пункта.

Пазарите се фокусират върху одобрените от Конгреса на САЩ 900 млрд. долара под формата на стимули за икономиката заради коронавируса. В същото време обаче има неяснота как ще реагира Доналд Тръмп на приетия закон и дали няма да наложи вето до крайния срок 28 декември.

Икономическите данни от САЩ са смесени. Молбите за помощи за безработица намаляват през тази седмица, но в същото време намалява и разполагаемият доход на американците. Официалните данни за ноември показват, че спадът е от 1,1%, докато пазарните очаквания бяха за понижение в рамките на 0,4 на сто.

Оптимизъм обаче носи очакването за сключване на търговска сделка за Brexit още преди Коледа.

Новините за новия щам на коронавируса също объркват инвеститорите. От една страна това води до блокада на Великобритания, а от друга - производителите на одобрените ваксини посочват, че техните разработки са ефективни и срещу него.

Акциите на Pfizer напредват с почти 2% до 37,19 долара за брой, но германският партньор BioNTech отчита спад от 5% в цената на акциите си до 97,86 долара за брой. Pfizer потвърди, че американското правителство е платило за още 100 млн. дози от ваксината.

На червена територия се търгуват книжата и на Moderna. Спадът в цената в началото на сесията е от над 7 на сто до цена от 119,35 долара за брой.

Акциите на Tesla натежават на S&P 500 за трета поредна сесия. Търговията отваря със спад от 2,3% до цена от 633,82 долара за брой. Друг производител на електромобили - Nikola, отчита срив на акциите си с над 10%, след като съобщи за отказана поръчка.

Цената на петрола остава без съществена промяна в началото на търговията в сряда. Американският лек суров петрол се търгува за 47,02 долара за барел. Фючърсите за злато с доставка през февруари поскъпват с 0,6% до 1 882,10 долара за трой унция. Ценният метал обаче е напът да запише седмичен спад за първи път в последните седем седмици.

* Данните са актуални към 17:10 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още