IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow отписва 340 пункта в началото на новата сесия*

Настроението на пазарите е помрачено заради новите данни за ваксината на Johnson & Johnson и продължаващите тревоги за шеметната търговия на дребно

17:29 | 29.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите американски индекси започват борсовата сесия в петък с понижения заради разочароващите за някои инвеститори резултати от тестовете на ваксината на Johnson & Johnson и продължаващите тревоги за шеметната търговия на дребно, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial се понижава с 340 пункта (1,1%). От своя страна, широкият измерител S&P 500 изтрива 0,9%, като всички 11 сектора са на червено. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite пък отписва 0,8%.

Johnson & Johnson заяви в петък, че нейната еднодозова ваксина срещу коронавируса показва 72% ефективност на защита срещу Covid-19 в САЩ. Ваксината обаче е по-малко мощна в други региони, се казва в съобщението. Препаратът демонстрира 66% ефективност като цяло, 72% в САЩ, 66% в Латинска Америка и 57% в Южна Африка след четири седмици. Акциите на компанията поевтиняват с 3,6%.

Засилената спекулативна търговия на инвеститорите на дребно също продължава да е във фокуса на пазарите. Акциите на GameStop удвоиха стойността си, след като от Robinhood заявиха, че ще ограничат покупките на книжата, както и на други „скъсени“ компании. В началото на сесията акциите на GameStop поскъпват с над 65%.

Междувременно Robinhood набра над 1 млрд. долара от съществуващите си инвеститори, финансиране, предназначено да помогне на компанията да отговори на нарастващите изисквания към кешовите си наличности заради изненадващата търговия с акции на GameStop Corp. и други "горещи" акции.

Инвеститорите се притесняват, че ако акциите на GameStop продължават да поскъпват по този начин, може да предизвикат загуби за брокери като Robinhood и да принудят хедж фондове, които залагат срещу тях, да продават други активи, за да си осигурят капитал.

Също така съществуват и притесненията, че манията около GameStop е знак за по-голям балон на пазара, който да предизвика значителни последици за инвеститорите на дребно. Редица законодатели в САЩ вече призоваха за разследване на хаотичната търговия.

Отиващата си седмица бе волатилна за Wall Street. Dow загуби над 600 пункта в сряда, отбелязвайки най-лошата си разпродажба от три месеца. След това обаче възстанови близо 300 пункта в четвъртък на фона на подем на по-широкия пазар. И трите водещи измерителя загубиха по най-малко 1% от понеделник насам.

Пазарът също стана свидетел и на едни от най-големите търгувани обеми от години на фона на събитията около GameStop. В сряда общият търгуван пазарен обем възлезе на над 23,7 млрд. акции, преминавайки нивата от разгара на финансовата криза през 2008 г. В четвъртък пък собственост смениха близо 19 млрд. акции.

При американските държавни ценни книжа доходността върху 10-годишните и 30-годишните облигации расте до съответно 1,088% и 1,851%.

Доларовият индекс също се повишава до 90,48 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола също нараства осезаемо. Фючърсите върху американския сорт WTI поскъпват с 1,1% до 52,91 долара за барел, а тези върху международния бенчмарк Брент – с 1% до 56,07 долара за барел.

Златото също повишава стойността си с 1,3% до 1861,4 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:55 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още