IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След арктическите бури в Тексас идва ред на огромните сметки за ток

Неколцината късметлии, които все пак имаха електричество, няма да бъдат пощадени от четирицифрени сметки

15:21 | 22.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимки: Bloomberg L.P.

Роб Кантрел, президент на компанията, посочи, че нейните потребители – било то на едро или на дребно, ще имат само ограничено поскъпване, което ще засяга само някои клиенти на определени планове.

В същото време CPS Energy – компанията собственост на града Сан Антонио, обяви, че обмисля варианти за удължаване на срока за погасяване на задълженията до 10 години или дори по-дълго.

Губернаторът на Тексас Грег Абът проведе извънредна среща със законодатели в събота в опит да се реши въпросът. Според члена на Камарата на представителите Майкъл Маккол от Републиканската партия настоящият план е да се използва федерално финансиране в помощ на пострадалите от бурята, които трябва да правят ремонти, или да плащат силно завишени сметки.

По думите му в момента тексасците се нуждаят „отчаяно“ от помощ от федералното правителство.

Но според кмета на Хюстън Силвестър Търнър от Демократическата партия щатът трябва да плати „непосилните разходи“ за ремонти и сметки на потребителите.

Щатският главен прокурор Кен Пакстън вече е започнал разследвания на някои случаи на спиране на ток и е отправил искания за проучване и от доставчици, сред които и Griddy. За момента Комисията за комунални услуги на щата е разпоредила търговците на дребно да не спират захранването на потребителите, които не са си платили сметките.

В публикация в блога си на 18 февруари от Griddy заявиха, че цените са толкова високи, тъй като Комисията за комунални услуги на Тексас е наложила цени на едро за киловатчас от 9 долара – близо 300 пъти повече от нормалното.

На фона на постепенното възстановяване на тока в Тексас започват да се появяват и нови сайтове, които организират потребители за потенциални съдебни дела. Най-малко четири от новите домейни показват, че основна цел може да е щатският мрежови оператор Съвет по електроенергийна сигурност на Тексас (Electric Reliability Council of Texas – Ercot).

Засега Ащрейн планира да плати сметката за ток от собствените си средства, а в неделя е успял да смени доставчика си. Но ще му отнеме 72 часа, за да може промяната да влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
Иьлена припиши нещо за Глобалното Затопляне много те мола, че нещо започна да ми липсва тая несъществуваща просстия .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
не виждам еколозите нещо на хоризонта с перките и слънчарките .... Къде са им Тролеите на Мъска да цепят мрака са да ги видя ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
И нас ли това ни чака на либерализирания свободен пазар на ток, в който преобладава "зелената" енергия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още