IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ могат да върнат на Калифорния правото сама да определя правилата за емисиите

Американската агенция за опазване на околната среда ще се опита да отмени решението на бившия президент Доналд Тръмп, с което премахна привилегиите на щата

14:01 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dimas Ardian/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Американската агенция по опазване на околната среда (EPA) заяви, че ще се опита да отмени решението на администрацията на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп от 2019 г., с което бе отнето законното право на щата Калифорния да определя свои правила за емисиите от превозните средства, съобщава Ройтерс.

Решението на EPA е предхождано от съобщение на Министерството на транспорта от миналата седмица, според което стартира процес за отмяна на забраната на Тръмп. 

През 2013 г. комисията предостави на Калифорния правомощие да налага собствени регулации относно емисиите и дела на екологичните превозни средства.

Общо 13 американски щата са приели правилата за емисиите, наложени в Калифорния, като още няколко са в процес на одобрение.

EPA ще проведе онлайн публично изслушване относно преразглеждането на забраната на администрацията на Тръмп до 6 юли.

Миналата година Тръмп финализира връщането на стандартите за емисии при автомобилите, определяйки 1,5% годишно увеличение на ефективността при горивата до 2026 г., което е доста под критериите, наложени от администрацията на Барак Обама.

Миналата седмица 12 щата призоваха президента Джо Байдън да прекрати продажбите на нови бензинови превозни средства до 2035 г. В писмо, изпратено до държавния глава на САЩ, губернаторите на гореспоменатите щати Калифорния, Ню Йорк, Масачузетс, Северна Каролина, Кънектикът, Хаваи, Мейн, Ню Джърси, Ню Мексико, Орегон, Вашингтон и Роуд Айлънд призоваха Байдън да определи стандарти, с които да „гарантира, че всички нови леки автомобили и лекотоварни превозни средства“ ще бъдат въглеродно неутрални не по-късно от 2035 г.

Инфраструктурният план на Байдън на стойност 2,3 трлн. долара предвижда 174 млрд. долара за увеличаване на дела на електрическите превозни средства и броя на зарядните станции в страната, но не посочва крайна дата за постепенното премахване на бензиновите автомобили.

Губернаторите също така искат Байдън да определи стандарти и да приеме стимули, насочени към премахването на изкопаемите горива при средно- и тежкотоварните превозни средства до 2045 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още