IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в китайски акции трябва да внимават за непредсказуемостта на Пекин

Властите в Китай могат да стоварят гнева си върху всяка компания или сектор, които не им се нравят

19:31 | 19.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Няколко седмици по-късно секторът на образователните услуги в размер на 100 милиарда долара се оказа на мушката, тъй като на компаниите, които преподават по училищни програми, им бе забранено да печелят, да приемат чуждестранни инвестиции и да се котират на световните фондови борси. Акциите на трите най-големи китайски образователни групи, регистрирани за търговия в САЩ, загубиха около 90% от стойността си от началото на годината.

Адвокати се опитват да заведат групови искове от името на потърпевши инвеститори, но шансовете им за възстановяване на вложенията са много по-ниски, отколкото биха били при западна компания. Не само че мениджърите и активите са базирани в Китай, където американските корпоративни закони и такива за ценните книжа са на практика неприложими, но и инвеститорите всъщност не притежават компаниите.

Чуждестранната собственост е официално незаконна в много китайски сектори, така че компаниите, които искат да привлекат средства от чужбина, създават „субекти с променлив интерес“ (VIE), структура, популяризирана от фалиралата енергийна група Enron. По същество инвеститорите купуват акции в холдингова компания, често със седалище на Каймановите острови, която претендира да им осигури дял в икономическите ползи, създадени от китайската компания, но не и оперативен контрол.

Китайските регулатори никога не са благославяли официално VIE структурите, но до голяма степен разрешаваха използването им, като изключение бе затегнатият контрол над групите за онлайн игри през 2009 г. Но правната несигурност дава на Пекин мощно оръжие, което той може да използва по всяко време срещу всяка компания.

Проблемите се усложняват допълнително от задаващия се американски контрол на китайските компании, листнати в САЩ. Миналата зима Конгресът прие закон, който призовава компаниите да бъдат делистнати в рамките на три години, ако не успеят да предоставят на американските регулатори достъп до своите одитирани отчети, което в момента Пекин забранява. Ако това се случи, чуждестранните инвеститори могат да бъдат принудени да продадат обратно своите акции на загуба.

Тъй като новите листвания в САЩ на практика замръзнаха за технологичния сектор на континента, банкерите се опитват да пренасочат IPO-та към Хонконг. Това не прави много за решаването на тези проблеми. Пекин все още може да издърпа чергата изпод всеки сектор или компания, които не му се нравят. Инвеститорите с право стават предпазливи. Наскоро китайската услуга за стрийминг на музика Cloud Village отмени IPO-то си в Хонконг, а SoftBank заяви, че ще намали инвестициите си в китайски технологични стартъпи.

Истината е, че развиващите се пазари се определят от тяхното управление: успешните инвестиции привеждат вашите интереси в съответствие с тези на правителството или мажоритарния акционер. В Китай тази задача бързо се усложнява. Много от несигурностите бяха очевидни още когато Alibaba излезе на борсата, но ентусиазираните инвеститори предпочетоха да ги игнорират. Сега вече те не могат да бъдат пренебрегнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
doba
преди 2 години
Те и в хамерикански трябва да внимават. Пишат те по Магнитски и - край. Няма акции, няма пари, няма НИЩО. Днес излезе новината - няма ги вече едни към $10млрд на Афганистан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още