IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ растат за първи път от пет седмици

Заявленията за продължаваща помощ леко намаляват до 2,9 млн.

16:51 | 26.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Заявленията за помощи при безработица в САЩ се увеличават за първи път от пет седмици, показват данни на Министерството на труда на страната.

Първоначалните заявления за помощи при безработица са 353 хил. за седмицата, приключила на 21 август. Броят им е с 4 хил. повече от предходната седмица, макар и все още да са близо до пандемичното дъно, съобщава Bloomberg.

Средната оценка в проучване сред икономисти, осъществено от Bloomberg, беше за ръст на молбите до 350 хил.

Молбите за продължаване на помощите при безработица леко намаляват до 2,9 млн. за седмицата, приключила на 14 август.

Увеличаването на молбите за помощи при безработица вероятно отразява променливостта в седмичните данни на фона на повишеното търсене на работна ръка. Делта вариантът на коронавируса, който доведе до нов ръст на заразените в САЩ, представлява риск, въпреки че досега няма достатъчно доказателства, които да сочат, че опасенията за здравето водят до съкращаване на персонал.

Все пак законодателите са предпазливи относно заплахата, която силно инфекциозният вариант представлява за по-широкото икономическо възстановяване.

Компаниите отлагат връщането на служителите в офисите и изискват от тези, които няма как да работят дистанционно, да носят маски, както и да са ваксинирани срещу коронавирус.

Администрацията на Байдън подчертава необходимостта от възобновяване на икономиката, но предупреждава, че бизнесът трябва да защитава работниците и потребителите.

Според друг доклад, публикуван в четвъртък, икономическият растеж на САЩ през второто тримесечие е преразгледан леко нагоре, което отразява засилването на бизнес инвестициите и износа.

Повече от 20 губернатори приключиха преждевременно федералните програми за безработица - включително допълнителните 300 долара седмично плащане, въведени по време на пандемията, с надеждата, че това ще стимулира хората да търсят работа. Съдебните дела в някои от тези щати, оспорващи законните правомощия на губернаторите да прекратят помощите, биха могли да възстановят спрените обезщетения до официалното им изтичане в средата на септември.

Въпреки че Белият дом посочи, че няма да отпуска повече помощи за безработни, щатите са били информирани, че неизползваните средства могат да се ползват за продължаване на програмите в помощ на безработни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още