IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийното министерство на САЩ позволи на Калифорния да използва повече газ

Недостигът на електроенергия в „зеления“ щат принуждава властите да се обърнат към изкопаемите горива, за да подсигурят доставките по мрежата

12:00 | 11.09.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на енергетиката на САЩ одобри извънредна заповед, която ще позволи на калифорнийския мрежов оператор бързо да свърже към електропреносната мрежа допълнителни мощности, работещи с природен газ, след като бъдат облекчени щатските изискванията за замърсяване на въздуха, за да се избегнат нови прекъсвания на фона на екстремните високи температури, съобщава Bloomberg. 

Калифорнийският независим системен оператор ще може да тества и експлоатира шест нови и съществуващи газови съоръжения, които могат да генерират 200 мегавата при максимална мощност „независимо от качеството на въздуха и други ограничения в разрешителните“, според заповедта на Министерството на енергетиката, издадена в петък.

Заповедта ще бъде в сила до 9 ноември и е в отговор на хода на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм да осигури стабилно електрозахранване, тъй като жегата засилва консумацията на енергия, най-вече по отношение на климатиците.

Обръщането към природния газ от страна на щата подчертава конфликта между неговите зелени стремежи и реалността. Вятърът и слънчевата енергия досега не успяват да покрият недостига на електроенергия, изострен от затварянето на газовите централи. Калифорнийският независим системен оператор предупреди няколко пъти това лято за очертаващия се недостиг на електроенергия.

Подобна извънредна заповед беше издадена по време на рязкото застудяване в Тексас, което предизвика множество прекъсвания при доставките на електроенергия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
в калифорнийско има 1500 електроцентрали за малко над 80,000МВт и генерират общо 195ТВтч електричество на година , според вид - принос към производството на ток : 01) въглища 0,15% ... 02) големи водноелектрически централи 11,34% ... 3) природен газ 46,54% ... 4) ядрени 9,34% ... 5) петролни 0,24% ... 6) възобновяеми от всякакви категории 32,35% ... и въпреки постоянното включване на нови централи , не могат да компенсират огромния недостиг на ток , защото няма глобално затопляне и хората не ползват климатици за охлаждане ... ))) ... нъл тъй антизатоплистчетата ... :))) ... изгубили са 50% от добивът на ток от големите водноелектрически централи , нещо от сорта на 7,5ТВтч на година , защото няма глобално затопляне и засушаване . та сега ще ограничът допълнително и останалите , за да има вода за пиене и поливане на земеделски площи ... и преди да влезе някой превъзбуден форумен енергетик да обяснява кое как стои по света без у нас . за обща култура : инсталират ЧЕТИРИЧАСОВИ батерии както следва по години : 2ГВт до 2023г , още 6ГВт до 2024г , още 1,5ГВт до 2025г . и още 2ГВт до 2026 ... :))) ... и разрешителното е за 5 години , да не вземе некой пък с любов към природния газ да се превъзбуди и той ... :))) ... а новите вятърни паркове и фотоволтаични централи почти отговарят на батерииният капацитет ... тъй ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Щом септемврий, когато големите жеги вече са отминали, а зимата е далеч - Калифорния закъса - как ли ще е като свие студът? Поредният резил за зеленашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още