IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси приключиха без единна посока на фона на тревогата за инфлацията

Акциите на Nvidia поскъпнаха с 8,66 на сто, след като производителят на микропроцесори прогнозира приходи за четвъртото тримесечие

23:28 | 18.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американските борсови индекси завършиха сесията без единна посока на фона на опасенията сред инвеститори и трейдъри относно ускоряващата се инфлация в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,17% до 35 871,34 пункта.

Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,34% до 4704,57 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа ръст от 0,45% до 15 993,71 пункта.

Акциите на Nvidia поскъпнаха с 8,66 на сто, след като производителят на микропроцесори прогнозира приходи за четвъртото тримесечие, които се оказаха над очакванията на анализаторите, след като заложи на растежа на бизнеса си с центрове за данни, докато все повече интернет компании се насочват към инвестиции в изкуствен интелект и метавселената. Nvidia очаква приходите ѝ за текущото тримесечие да достигнат 7,40 млрд. долара, плюс или минус 2%, което се оказа над средната прогноза на анализаторите за 6,86 млрд. долара по данни на Refinitiv.

Поскъпването на книжата на Nvidia подкрепи и търговията с акции на други производители на чипове. Книжата на AMD прибавиха над 2% към стойността си, докато тези на Qualcomm и Micron Technology поскъпнаха съответно с 1,4% и 2,17 на сто.

Цената на акциите на General Motors се понижи с над 3%, въпреки че компанията откри своя реновиран завод за производство на електромобили в Детройт, а пазарната му оценка нарасна до около 94 млрд. долара.

Акциите на Apple поскъпнаха с над 3%, достигайки най-високата си стойност в историята, след като Bloomberg съобщи, че компанията се пренасочва от електрически автомобили към технологии за автономно управление на превозните средства.

щатски щатски

Amazon отчете 4,2-процентен ръст на цената на своите книжа, след като гигантът при онлайн търговията откри съвместно със Starbucks магазин за кафени напитки в Манхатън, в който плащанията се извършват без пари в брой.

През октомври потребителските цени в САЩ се повишиха с 6,2% спрямо същия месец на миналата година. Ускорението през октомври е най-голямо от 1990 г. и увеличава доказателствата за изграждане на инфлационен натиск, тъй като компаниите успяват да прехвърлят  по-високите разходи на потребителите. Федералният резерв на САЩ (Фед) приема, че по-високата инфлация е временна и я приписва главно на фактори, причинени от пандемията, като затруднения в доставките. Въпреки това председателят на централната банка Джером Пауъл наскоро призна, че не е сигурно колко дълго ще продължат тези ефекти.

На облигационните пазари доходността по 10-годишмните американски държавни ценни книжа се понижи до 1,58 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкуренти валути, отчете спад от 0,32% до 95,53 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент нарасна с 1,05% до 81,12 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров WTI поскъпнаха с 0,40% до 78,67 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 0,5% до 1861,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Karo
преди 2 години
Няма защо да се тревожим за инфлацията, 6.2% си е добро постижение, макар и да е преходна инфлация и да не сме успели още да постигнем заветните 2% инфлация за дълъг период от време. Не е отлично постижение, 6.2% си е ниско, не е като днес в Германия производствената инфлация да е 18.4% за година, но пак е постижение, да не го подценяваме и да се мотивираме да постигаме и по-високи резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още