IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загиналите при трудови инциденти в САЩ намаляват през 2020 г.

Нямалението до голяма степен се дължи на пандемията от коронавируса

19:10 | 29.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През 2020 година загиналите при трудови инциденти в САЩ са достигнали най-ниското си ниво от 2013 година насам, сочат данните на Бюрото за трудова статистика в страната, цитирани от CNBC. През миналата година на работните си места са загинали 4764 души, спрямо 5333 през 2019 година.

Това означава, че всеки ден 13 американци са загинали на работното си място.

В транспортни инциденти в САЩ през миналата година са загинали 1778 служители, или малко над 37% от всички случаи. Най-опасната професия в страната е шофьор на камион. Голям е броят на фаталните случаи и в строителството, е видно още от статистиката.

Намалението на смъртните случаи до голяма степен е резултат от пандемията от коронавируса, която намали броя на хората, които са в директен контакт с опасности по време на работния процес. Процентът на фатални случаи по време на работния процес е 3,4 на 100 хил. души през 2020 година.

Сред някои малцинства обаче той е по-висок, защото те по-често заемат позиции, които изискват работа с близък контакт и изложени на по-големи рискове, включително и за предаване на коронавируса. При испаноговорящото население например смъртните случаи са 4,5 на 100 хил. души през миналата година. Причината е, че 53% от служителите от това малцинство, заемат длъжност, изложена на по-големи рискове, спрямо 41% от англосаксонците. 

Нещо повече, проучване на Urban Institute показва, че заплащането за белите работници на тези по-опасни работни позиции е по-високо спрямо представителите на малцинствата. 

Адвокати по трудово право коментират, че синдикатите в страната могат да имат по-активна работа за осигуряване на безопасни условия на труд. "Безопасни условия на труд са основно право за всеки работещ", коментира и Лиз Шулър, президент на една от организациите на синдикатите в САЩ - AFL-CIO.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още