IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската криза и инфлационните страхове помрачиха търговията на Wall Street

Книжата на петролните компании поевтиняха въпреки поскъпването на „черното злато“

23:12 | 14.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Страховете около руска инвазия в Украйна помрачиха търговията на Нюйоркската фондова борса, като настроенията сред инвеститорите останах потиснати и заради възможността Федералният резерв на САЩ да подходи по-агресивно от първоначално планираното към затягането на своята парична политика, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,49% до 34 566,11 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0,38 на сто до 4401,64 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite запази предишното си ниво от 13 790,92 пункта.

Американските акции реагират на всяко медийно заглавие, свързано с конфликта между Русия и Украйна. Късно вечерта американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви официално, че САЩ временно преместват посолството си в Украйна - от Киев в Лвов, в западната част на страната. Блинкън обясни, че причината е продължаващото струпване на руски военни сили по украинските граници. Той отново настоя всички американски граждани, които се намират в Украйна, да напуснат страната от съображения за тяхната сигурност. 

По-рано през деня Ройтерс съобщи, че Украйна е призовала за среща с Русия и други членове на ключова европейска група за сигурност заради ескалиращото напрежение по нейната граница. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба посочи, че Русия е пренебрегнала официалните искания да обясни струпването на войски близо до украинската граница. Той посочи, че следващата стъпка е искане за среща в рамките на следващите 48 часа за повече "прозрачност" относно плановете на Москва.

Икономистите реагираха и на коментарите на гуверньора на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, който заяви, че инфлацията се оказа по-висока от очакваното, „трябва да реагираме на данните, защото доверието към Федералния резерв на САЩ е подложено на изпитание“.

"Смятам, че трябва да се подготвим по-добре за планираното премахване на разхлабената политика, отколкото щяхме да го направим по-рано. Бяхме изненадани с по-висока инфлация, това е много [голяма] инфлация“, каза Булард, според когото доверието към банката е подложено на изпитание. „Трябва да реагираме на данните и смятам, че можем да го направим по организиран начин, който няма да е разрушителен за пазарите“, категоричен бе централният банкер.

щатски щатски

Миналия четвъртък данните на американското министерство на труда показаха, че инфлацията в страната се е ускорила до 7,5% - най-високото си ниво от февруари 1982 г. Резултатът е сигнал за влошаващите се инфлационни перспективи, които затвърждават вероятността от значителни лихвени повишения от Фед през тази година.

Книжата на петролните компании поевтиняха въпреки поскъпването на „черното злато“. Цената на акциите на Chevron и ExxonMobil се понижи съответно с 1,7% и 1,95 на сто. Книжата на ConocoPhillips поевтиняха с 2,3%.

В същото време акциите на Alphabet, Amazon и Netflix поскъпнаха съответно с 0,87%, 1,4% и 1,7 на сто. Тези на Tesla прибавиха над 1,7% към стойността си.

Книжата на AMD поскъпнаха с близо процент, след като дизайнерът на чипове обяви, че е завършил придобиването на Xilinx в рамките на рекордна сделка за индустрията за чипове, оценена на 50 млрд. долара. Споразумението е завършено в момент, в който AMD засилва битката си с Intel на пазара на чипове за центрове за данни. Комбинираната компания ще има 15 хил. инженери и производствена стратегия, залагаща на аутсорсинг, която разчита силно на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

„Перспективите за глобалните пазари на акции остават слаби според нас, като пазарите са под натиск не само поради нарастващата доходност на облигациите в световен мащаб и перспективата за повишаване на лихвите, но и заради геополитическото напрежение“, коментира Дейвид Снедън, технически анализатор в Credit Suisse.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 2% и 2,3 на сто.

Доларовият индекс записа ръст от 0,28% до 96,35 пункта.

При петролната търговия цената на сорт Брент нарасна с 1,64 на сто до 95,99 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 2% до 94,06 долара за барел.

Цената на златото нарасна с 1,7% до 1873,80 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Нз кои слузести компании са поевтинели, но днес аз разкарах на плюс - най-после - книжата на OXY, които бях купил точно преди избухването на пандемията - и на които междувременно им свалиха дивидентът до жалкият един ЦЕНТ. С освободените пари си купих още Газпром, от който чакам сгода около 13%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
*** = Шизo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Украинската криза и инфлационните страхове помрачиха търговията на Wall Street >>> Блумбърг: Политолог: САЩ водят пълномащабна психологическа война, която Русия губи >>> ***, а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още