IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AMD и Xilinx финализираха мегасделката си

Най-голямото придобиване в индустрията за чипове до момента е на стойност 50 млрд. долара

18:09 | 14.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Дизайнерът на чипове Advanced Micro Devices (AMD) обяви, че е завършил придобиването на Xilinx в рамките на рекордна сделка за индустрията за чипове, оценена на 50 млрд. долара, предава Ройтерс.

Затварянето на сделката се случва, след като Nvidia се отказа от плановете си за придобиването на притежаваната от SoftBank Arm, цитирайки регулаторни проблеми.

Споразумението на AMD обаче е получило всички необходими одобрения, твърди компанията.

Сделката, обявена през октомври 2020 г., първоначално беше оценена на 35 млрд. долара, но поскъпването на акциите на AMD тласна цената нагоре.

Придобиването на Xilinx помага на AMD „да обхване по-голям дял от достигащия 135 млрд. долара пазар, който носи възможности в сферата на облачните услуги и интелигентните устройства“, коментира главният изпълнителен директор на AMD Лиса Су.

Споразумението е завършено в момент, в който AMD засилва битката си с Intel на пазара на чипове за центрове за данни. Комбинираната компания ще има 15 хил. инженери и производствена стратегия, залагаща на аутсорсинг, която разчита силно на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

Двете американски компании бяха по-пъргави и успяха да си спечелят пазарен дял от Intel, която се бори с проблеми с вътрешното си производство.

AMD отдавна е главният конкурент на Intel за централни процесори в бизнеса с персонални компютри.

Су от AMD ще ръководи комбинираната компания като главен изпълнителен директор, а лидерът на Xiling Виктор Пенг ще бъде президент на новосформираната Adaptive and Embedded Computing Group.

Компаниите очакват сделката да доведе до 300 млн. долара спестени разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още