IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Войната в Украйна ще увеличи още повече инфлацията

На следващата среща на Фед председателят му ще предложи увеличение на лихвите с четвърт пункт

21:55 | 03.03.22 г. 4
<p>
	Председателят на Фед Джером Пауъл по време на изслушването му в банковата комисия на Сената. <em>Снимка: Tom Williams/Bloomberg</em></p>

Председателят на Фед Джером Пауъл по време на изслушването му в банковата комисия на Сената. Снимка: Tom Williams/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл предупреди в четвъртък, че инвазията на Русия в Украйна, която вече повиши цените на петрола, вероятно ще увеличи още повече и без това високата инфлация,  предава Bloomberg.

Пауъл втори ден говори пред банковата комисия в американския Сенат. По време на изслушването той каза, че се ангажира да направи всичко необходимо, за да забави инфлацията.

Той каза, че ще предложи повишаване на лихвения процент с четвърт пункт на следващото заседание на Фед след две седмици, което ще бъде първото увеличение на лихвите от 2018 г. Той повтори, че ако инфлацията не спадне тази година, ще има и по-големи повишения на следващи заседания.

Пауъл подчерта, че Фед е изправен пред високорисково предизвикателство - да повиши лихвените проценти достатъчно, за да спре увеличението на цените без да насочва икономиката към нова рецесия.

Председателят на американската централна банка изтъкна, че икономиката е достатъчно силна, за да издържи на по-високи разходи по заемите. Той потвърди, че Фед може да създаде условия за „меко кацане“, при което икономиката ще се забави достатъчно, за да облекчи инфлацията, но пазарът на труда и растежът ще останат стабилни.

„Цените на суровините се покачиха – по-специално цените на енергията“, каза Пауъл, когато беше попитан за икономическите последици от руската инвазия в Украйна. „Това ще си проправи път през американската икономика. Ще видим възходящ натиск върху инфлацията, поне за известно време“, коментира той.

Потребителските цени в САЩ растат с най-бърз темп от четири десетилетия, като се повишиха със 7,5% през януари в сравнение с 12 месеца по-рано. Цените на газа, ключов двигател за това увеличение, нарастват с 40% през последната година.

Според повечето икономисти скокът на инфлацията е до голяма степен следствие от недостиг на работна ръка и компоненти заради затруднените вериги на доставки предвид бързото възстановяване на глобалната икономика от рецесията заради пандемията.

В отговор на въпрос на сенатор Стив Дейнс, републиканец от Монтана, Пауъл отбеляза, че обикновено се смята, че инфлацията нараства с около 0,2 процентни пункта за всяко увеличение от 10 долара на цената на барел петрол. Цените на петрола се повишиха с 40 долара за барел от началото на декември.

Сенатор Ричард Шелби, републиканец от Алабама, призова Пауъл да направи „каквото е необходимо“, за да контролира инфлацията. Той припомни как Пол Волкър, който ръководеше Фед в началото на 80-те години на ХХ век, рязко повиши еталонния краткосрочен лихвен процент на Фед, за да задуши двуцифрената инфлация от 70-те години. Действията му обаче доведоха до дълбока рецесия през 1981-1982 г.

Шелби попита Пауъл дали той, подобно на Волкър, е готов да „държи инфлацията под контрол и да защити ценова стабилност“. Пауъл отговори, че Волкър е „най-великият икономически държавен служител“ и изрази надежда историята да запише, че отговорът на този въпрос е „да“.

Пауъл вярва обаче, че Фед може да намали инфлацията без да предизвика рецесия. Икономиката нарасна миналата година с най-бърз темп от 80-те години на ХХ век, безработицата е рекордно ниска и заплащането нараства стабилно преди корекция с инфлацията. Свободните работни места са близо до рекорд обаче, а все повече американци напускат работа или за по-добре платени длъжности, или за да работят в неформалната икономика.

„Пазарът на труда е страхотен за работниците, особено за тези от най-ниската една четвърт от доходите“, посочи Пауъл пред сенаторите. За тях ръстът на заплатите през последните две години е по-бърз от ръста на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Bones
преди 2 години
Ни думай! А дали тази война не беше следствие от вече генерираната инфлация?? А, шамани финансови?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
petrg5s
преди 2 години
Каквато е инфлацията и изобщо кризата, в русия тези неща ще са ПО 50 .Тяхната икономика е изолираната и без приходи,не световната.Ние може да издържим и да не ходим на почивка няколко години,важно е на бляда да се спрят всички тоци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
за световния грабеж винаги се търси виновен ...на ковида му писнА , сега е ред на войната в украйна , сетне ше видим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Пауъл: Войната в Украйна ще увеличи още повече инфлацията -- на крива ракета космоса и пречи.. Нали сте Сияйния Град на Хълма? Каква инфлация, какви 5 лева? Къде ни е светлото бъдеще?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още