IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Русия трябва да бъде премахната от Г-20

Важно е санкциите да бъдат поддържани продължително, защото, ако останат в сила за година, това би спряло Владимир Путин, смята държавният глава на САЩ

20:38 | 24.03.22 г.
<p>
	Президентът на САЩ Джо Байдън.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.

Русия трябва да бъде премахната от Групата на 20-те най-големи икономики, известна като Г-20, заяви американският държавен глава Джо Байдън, цитиран от Ройтерс. Този въпрос е бил обсъден от световните лидери по време на срещата в Брюксел по-рано в четвъртък.

„Моят отговор е „да“, но това зависи от Г-20“, изтъква американският президент на въпрос дали е нужно Русия да бъде изхвърлена от групата.

По думите му единството в НАТО никога не е било по-силно. 

„Трябва да останем напълно единни. Никога не съм казвал, че санкциите (срещу Русия заради войната в Украйна) могат да сдържат“, добави той.

Според Байдън е важно санкциите да бъдат поддържани продължително, защото, ако останат в сила за година, това би спряло руския президент Владимир Путин. „Най-важното е да останем единни. Светът вижда колко е жесток този човек, колко невинни хора измряха или животът им бе унищожен“, допълни Байдън.

Цената от санкциите се понася не само от Русия, но и от Европа и САЩ, отбеляза той в отговор на въпрос за опасността за доставките от храни. По неговите думи на днешната среща на Г-7 този въпрос е бил обсъден. Той призова държавите по света да премахнат ограниченията за износ на храни.

Китай разбира, че икономическото му бъдеще е много по-свързано със Запада, отколкото с Русия, заяви Байдън. Той изрази надежда Пекин да не подкрепя Москва срещу Киев, съобщава БТА.

По повод възможността Украйна да се откаже от част от земите си, за да постигне мир, Байдън заяви, че това ще преценят властите в Киев. Не вярвам да се наложи, но е въпрос на преговори, посочи той.

Байдън подкрепи предложенията за отстраняване на Русия от Г-20. Според него би било добре Украйна да бъде поканена на срещите на този формат.

Президентът на САЩ обобщи, че са постигнати трите цели от днешните срещи в Брюксел - да се осигури допълнителна военна и хуманитарна помощ на Украйна, САЩ да наложат още санкции на Русия, да бъде подсилен източният фланг на НАТО. Той отбеляза, че САЩ  осигуряват два милиарда долара за въоръжаване на Украйна и са готови да отпуснат още един милиард долара за хуманитарни нужди.

В същото време Байдън обяви нови санкции, които САЩ налагат на 400 руски граждани, включително 300 от членовете на руската Дума.

"Днес се навършва един месец от началото на бруталната руска инвазия в Украйна. На следващия ден имахме среща на НАТО. Една от основните ѝ цели беше да постигнем абсолютно единство по три ключови и важни елемента. Първо - да подкрепим Украйна с военна и хуманитарна помощ. Второ, да наложим възможно най-тежките икономически санкции, за да парализираме икономиката на Путин и да го накажем за действията му. Третото - да подсилим източния фланг на нашите съюзници в НАТО, които очевидно бяха силно притеснени от случващото се. Постигнахме тези три заложени цели. И днес сме решени да продължим с тези усилия и да ги надградим. САЩ са предоставили повече от 2 млрд. долара военна помощ за Украйна, откакто аз съм президент. Всякакъв вид боеприпаси. Днес обявявам, че САЩ ще предоставят допълнително 1 млрд. долара за хуманитарна помощ", заяви Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още