IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на FedEx напуска шефския пост след близо 50 години начело

В началото на 70-те години Фредерик Смит основава услугата за доставка на колетни пратки, а на 1 юни ще предаде поста на наследника си

13:32 | 29.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Основателят на FedEx Фредерик Смит. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Основателят на FedEx Фредерик Смит. Снимка: Bloomberg LP

Основателят на FedEx Фредерик Смит ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор след около пет десетилетия начело на логистичния гигант. В понеделник американската компания съобщи, че настоящият главен оперативен директор Радж Субраманиам ще поеме поста на 1 юни.

Смит основава FedEx през 1971 г., а дейността ма команията започва през 1973 г. Първоначално FedEx доставя колети и документи в САЩ с 389 служители и 14 по-малки самолета. През първия ден компанията е доставила 186 пратки в 25 града в САЩ, припомня Bloomberg.

Днес компанията е една от най-големите логистични групи в света. „През последните 50 години FedEx промени света, като свързваше хора и възможности", цитиран е в прессъобщение Смит. В бъдеще самият той щял да се фокусира в рамките на компанията върху глобални въпроси като устойчивост, иновации и обществена политика.

Според уебсайта на компанията идеята за създаването на фирмата хрумва на 77-годишния Смит още докато е студент. По това време той описва в курсова работа система за доставка на спешни и критични за времето пратки, като например лекарства, компютърни части и електроника.

Първоначалното име Federal Express се отнася, от една страна, за експресната дейност, т.е. спешните доставки, с които FedEx става голяма. С думата Federal Смит е искал да привлече "патриотично" настроените си сънародници и да улесни бизнеса с федералните структури на САЩ, както се посочва на уебсайта на компанията.

Наследникът на Смит на поста главен изпълнителен директор, 56-годишният Радж Субраманиам, се присъединява към FedEx през 1991 г. Той поема глобална корпорация със стотици самолети, приходи от 84 млрд. долара и 570 хил. служители. Въпреки това компанията трябва да се справи с нарастващата конкуренция, например от страна на United Parcel Service и бившия ѝ клиент Amazon.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още