IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на икономиката на САЩ повлия на резултатите на Berkshire

Нетната печалба на компанията е спаднала с повече от 53% спрямо година по-рано

16:53 | 30.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Конгломератът Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет отчете спад на печалбата за първото тримесечие, след като беше повлиян от забавянето на американската икономика, пише CNBC.

Нетната печалба на компанията е достигнала 5,46 млрд. долара. Тя е с повече от 53% надолу спрямо сумата от 11,71 млрд. долара, отчетена през същия период година по-рано.

Оперативната печалба на Berkshire, която обхваща печалбата от множеството бизнеси на конгломерата, като застрахователния, железопътния и комуналните услуги, е без съществено изменение спрямо година по-рано, достигайки 7,04 млрд. долара.

Това се случва на фона на резкия спад на страхователния бизнес на компанията. Печалбата от сегмента е спаднала с близо 94% до 47 млн. долара, в сравнение със 764 млн. долара за първото тримесечие на миналата година.

Печалбата от сегмента, който включва производството, услугите и търговията на дребно, е нараснала с 15,5% до 3,03 млрд. долара през тримесечието, докато железопътния бизнес и комуналните услуги са записали леко повишение.

Тези оперативни резултати се появяват, след като стана ясно, че икономиката на САЩ се е свила през първото тримесечие – за първи път от началото на пандемията.

Компанията е понесла голям удар и от своите инвестиции, като отчете 1,58 млрд. долара загуба на фона на по-широкия пазарен спад. Разбира се, Бъфет винаги съветва акционерите да игнорират тези тримесечни колебания на инвестициите.

„Размерът на инвестиционната печалба (загуба) през даденото тримесечие обикновено е безсмислен и предоставя данни за нетната печалба на акция, които могат да бъдат изключително подвеждащи за инвеститорите, които имат малко или никакви познания за счетоводните правила“, посочва Бъфет.

Обратното изкупуване на акции на Berkshire също се е забавило до 3,2 млрд. долара, спрямо 6,9 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2021 г., след като компанията беше по-активна в сделките през последното тримесечие.

В края на март компанията каза, че ще придобие застрахователната фирма Alleghany за 11,6 млрд. долара. Това е най-голямата сделка на Бъфет от 2016 г. Освен това Berkshire разкри, че притежава дял в петролния гигант Occidental Petroleum, който сега е със стойност от над 7 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още