IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия въведе нов данък за справяне с щетите от наводненията

Наводненията може да намалят икономическия растеж на страната с 0,5 процентни пункта през тази година

08:46 | 27.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Наводненията в Австралия&nbsp;разрушиха инфраструктура, хиляди къщи и бизнес сгради Снимка: БТА</p>

Наводненията в Австралия разрушиха инфраструктура, хиляди къщи и бизнес сгради Снимка: БТА

Австралия въведе временно нов данък, за да финансира програма на стойност милиарди долари за своето възстановяване след бедствените наводнения в страната от десетилетия, съобщава Франс прес.

Природните бедствия разрушиха инфраструктура, хиляди къщи и бизнес сгради, и съсипаха реколтата по протежение на източното крайбрежие на държавата през последния месец. Нанесените щети се оценяват на 10 млрд. австралийски долара или повече.

Катастрофалните наводнения отнеха и живота на 35 души.

Премиерът на Австралия Джулия Гилърд обяви днес, че ще бъде въведен нов данък върху доходите. Той ще бъде в размер на половин процент за хората с доход, надхвърлящ 50 хил. австралийски долара (49 900 щатски долара) годишно, и на един процент за онези с годишен доход над 100 хил. австралийски долара (99 800 щатски долара).

Пострадалите от наводненията домакинства няма да бъдат облагани с новия данък, който ще бъде в сила само през тази и следващата година.

Австралийският премиер отбеляза, че гледа напред и знае какво трябва да бъде направено: "инвестиране във възстановяването, в бъдещия растеж, управляване на търсенето, реформи за бъдещето".

Гилърд посочи още, че федералното правителство ще съкрати разходите в други сфери, за да "закърпи" бюджета, на който наводненията са стрували 5,6 млрд. австралийски долара.

Властите в пострадалите от природните бедствия щати също ще отпуснат средства за възстановяването. Наводненията ще намалят икономическия растеж на Австралия с 0,5 процентни пункта през фискалната година, която завършва на 30 юни, прогнозира премиерът.

Икономисти обаче очакват възстановителните програми да увеличат икономическия растеж през 2011 и 2012 г.

Австралийското правителство продължава да преследва своята цел да ликвидира напълно бюджетния си дефицит до 2012-2013 г.

Австралийският долар поевтинява с 0,4% срещу щатския в днешната валутна сесия. Към 8:40 ч. българско време двойката AUD/USD се котира на ниво от 0,9952 щатски долара за един австралийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още