IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадафи атакува ключови петролни цели в Либия

Разделението между контролирания от Кадафи Запад и бунтовниците в източната част на страната се задълбочава

17:55 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Кадафи атакува ключови петролни цели в Либия

Силите на Муамар Кадафи възобновиха въздушните си атаки над ключови петролни центрове в централната част на либийското крайбрежие, която е разделителна линия между източната и западната част на страната, намиращите се под контрола на враждуващите сили, предава Bloomberg.

Телевизия Ал Джазира показа днес кълба от черен дим, издигащи се над нефтохранилището в Рас Лануф в Източна Либия, където сблъсъците между бунтовниците и силите на реда се засилиха.

Ройтерс предава, че военни сили на Кадафи са нанесли нови въздушни удари над петролната рафинерия Рас Лануф и сграда на петролната компания Libyan Emirates Oil Refinery.

Най-големият петролен терминал в страната в пристанището на Сидра бе ударен по време на нападение вчера, предава Ал Джазира.

Сблъсъците станаха още по-ожесточени през тази седмица, след като Кадафи се опита да си възвърне контрол над превзетия от бунтовниците град Рас Лануф. Цените на петрола скочиха до най-високите си нива за последните две и половина години заради конфликтите в Либия, която е страната с най-големите петролни запаси в Африка.

В днешната сесия на Нюйоркската петролна борса лекият суров петрол поевтинява с 2,9% до 101,41 долара за барел, докато брентът се търгува с понижение от 1,8% до 113,87 долара в Лондон.

Над 400 души са загинали, а 2000 са били ранени при сраженията в източната част на Либия от 17 февруари насам, заяви представител на здравния комитет на въстаниците вчера пред репортери в Бенгази. От тях по-голямата част са цивилни, а броят на липсващите е все още неизвестен.

Разделението между бунтовниците на Изток и контролираната от правителството западна част на Либия може да доведе до разделяне на страната, защото Кадафи ще успее да се задържи на власт, смята Райън Крокър, бивш посланик на САЩ в няколко страни от Близкия Изток. "Не съм сигурен дали той може да запази целостта на страната, но съм сигурен, че бунтовниците няма да се съгласят да остане на власт”, коментира Крокър.

В реч, излъчена вчера по либийската държавна телевизия, Кадафи призова хората в източния град Бенгази, който се превърна в крепост на бунтовниците, да се "освободят” от "предателите", които формират силите на опозицията и от „ислямистките бойци” от Афганистан, Египет и Алжир, които той обвини за сегашното въстание в Либия.

Съюзниците от НАТО разискват начини за спиране на атаките на Кадафи, включително и чрез забранена за полети зона – идея, която вече спечели подкрепа от арабските страни. Великобритания и Франция призоваха НАТО да въведе забранена за полети зона, докато позицията на САЩ по въпроса остава по-сдържана. Създаването на такава зона ще изисква одобрение от Съвета за сигурност към ООН, посочи Русия.

Франция стана първата държава, признала създаденото от либийските бунтовници временно правителство на страната. Решението дойде, след като двама от членовете му се срещнаха с президента Никола Саркози в Париж днес.

Петролният терминал Рас Лануф изнася 200 хил. барела петрол на ден, като там се намира и най-голямата нефтена рафинерия в Либия с капацитет 220 хил. барела на ден, по данни на Международната агенция по енергетика. Терминалът в Сидра изнася 450 хил. барела на ден през януари Взети заедно, двете пристанища представляват 43% от износа на петрол от Либия в началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още