IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама: Ако Кадафи не бъде спрян, жертвите може да са хиляди

Президентът на САЩ обяви, че американската армия ще участва в офанзива срещу Либия, но не със сухопътни части

21:14 | 18.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Барак Обама: Ако Кадафи не бъде спрян, жертвите може да са хиляди

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди тази вечер либийския лидер Муамар Кадафи да спази искането на ООН за спиране на огъня, защото в противен случай ще трябва да понесе последиците от това, включително военна операция.

САЩ са готови да предприемат военни действия срещу Либия в случай, че Кадафи не се съобрази с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и не спре насилието срещу опозицията. На този етап обаче към Либия няма да бъдат изпращани сухпоътни сили на американската армия, посочи Обама.

Барак Обама подчерта, че Кадафи трябва да спре настъплението срещу бунтовническата столица Бенгази.

Той каза също, че САЩ ще подпомогнат европейските и арабските си съюзници за установяването на забранена за полети зона над Либия.

„Ако Кадафи не бъде спрян той, може да извърши жестокости и да избие хиляди либийци”, посочи Обама.

Президентът съобщи, че ролята на САЩ във военна операция ще бъде ограничена. Той изключи изпращането на сухопътни сили и подчерта, че целта е да бъдат защитени либийските граждани от репресиите на Кадафи.

Обама съобщи, че изпраща държавния секретар Хилари Клинтън за участие в утрешната международна среща в Париж за Либия, свикана по инициатива на президента на Франция Никола Саркози.

На нея ще се обсъждат следващите стъпки след приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

По думите на президента на САЩ, след като предприе насилие срещу народа си, Муамар Кадафи е загубил доверието на либийците и няма законово основание да бъде техен лидер.

Обама посочи, че все още има време Кадафи да избегне военна операция, ако се съгласи на незабавно спиране на огъня и изтегли войските си от източната част на Либия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Всеки геноцид надхвърля рамките на съответната държава. Затова външната намеса в защита на човешките права не само е позволена, но е задължителна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Milen Ruskov
преди 13 години
На Обама му е през оная работа за либийските граждани! Ах този петрол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Fiscalist
преди 13 години
Обама, *** такъв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
miroslav55
преди 13 години
Джон Кери подчертава, че времето за инициатива пред анти-Кадафи силите в Либия е станало твърде кратко. Освен това той открито призовава за налагането на зони, забранени за полети, както и предприемането на всички необходими мерки за предотвратяване на хуманитарна трагедия. На въпроса дали на бунтовниците трябва да се предостави оръжие, Кери отговаря, че всички опции са отворени, без обаче да конкретизира какви.http://avtorski.pogled.info/article/19626/Dzhon-Keri-Politikata-11-septemvri-e-minalo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още