IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет няма да има нужда от помощта на МВФ и Световната банка

Миналата седмица Катар подари 500 млн. долара в подкрепа на египетския бюджет

11:58 | 25.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Египет няма да има нужда от помощта на МВФ и Световната банка

Египет няма да има нужда от средства от Световната банка (СБ) или Международния валутен фонд (МВФ), въпреки че бе постигнато споразумение, след като преразглеждането на бюджета намали очаквания дефицит, заяви днес министърът на финансите Самир Радуан, цитиран от Ройтерс.

"На този етап няма нужда да се обръщаме към банката и Фонда", заяви Радуан, допълвайки, че страната все още поддържа "най-добри отношения" с двете институции.

Миналата седмица Катар е предоставил 500 млн. долара в подкрепа на египетския бюджет. "Това е подарък", отговори министърът на въпрос за условията по финансирането.

На 1 юни египетското правителство одобри бюджет за 2011-2012 г. , който увеличава с близо 25 процента разходите с цел създаване на работни места и подпомагане на бедните.

САЩ също обещаха да подпомогнат финансово Египет и да опростят част от дълга на арабската държава. Американският президент Барак Обама заяви, че Вашингтон ще опрости дълг от 1 млрд. долара на Кайро и ще предостави на страната кредитни гаранции за 1 млрд. долара за „създаване на инфраструктура и работни места“.

Саудитска Арабия също обеща кредит на Египет на стойност 4 млрд. долара при преференциални условия.

От МВФ прогнозират, че икономическият ръст на Египет ще се забави до 1% тази година, рязко забавяне спрямо нарастването с 5,1% през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още