IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет ще получи 3 млрд. долара заем от МВФ

САЩ и Саудитска Арабия също обещаха заеми и преференции за египетската икономика, засегната силно от революцията през януари

10:08 | 06.06.11 г.
<p>
	Самир Радуан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Самир Радуан. Снимка: Ройтерс

Египет и Международният валутен фонд подписаха вчера споразумение за отпускане на кредит на стойност 3 млрд. долара, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според египетския министър на финансите Самир Радуан средствата ще бъдат използвани за възстановяването на икономиката на страната. „Египет приключи преговорите с МВФ и подписа споразумение за съживяване на египетската икономика“, каза Радуан на пресконференция в египетската столица Кайро.

По думите му сумите по кредита ще бъдат преведени в рамките на 12 месеца, а лихвата ще бъде 1,5%. 

Египетската икономика пострада сериозно при народните вълнения в края на януари и началото на февруари тази година.

Само от „революцията на 25 януари“ досега резервите на страната в злато и чужда валута намаляха с 8 млрд. долара до 28 млрд. долара, а до края на годината могат почти да се стопят. Бюджетният дефицит нарасна на 11% и е 2 млрд. долара.

Много промишлени предприятия и до момента не работят на пълна мощност заради непрекъснатите стачки, а безработицата надхвърли 10%.

Заради последните събития преките чуждестранни инвестиции в страната пресъхнаха, а намалелият туристически поток вече доведе до загуби от 2,2 млрд. долара за бюджета.

В момента капацитетът на хотелите е запълнен на не повече от 20%, като повечето от туристите са египтяни.

САЩ вече обещаха да подпомогнат финансово Египет и да опростят част от дълга на арабската държава. Американският президент Барак Обама заяви, че Вашингтон ще опрости дълг от 1 млрд. долара на Кайро и ще предостави на страната кредитни гаранции за 1 млрд. долара за „създаване на инфраструктура и работни места“.

Саудитска Арабия също обеща кредит на Египет на стойност 4 млрд. долара при преференциални условия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още