IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Русия подкрепиха Лагард за шеф на МВФ

Действията на САЩ на практика подпечатват нейната номинация, тъй като Лагард вече има подкрепата на европейските държави

16:12 | 28.06.11 г.
<p>
	Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Американското правителство даде официалната си подкрепа на кандидатурата на френския финансов министър Кристин Лагард за поста генерален директор на Международния валутен фонд, съобщи MarketWatch.

Този ход на практика подпечатва нейната номинация, тъй като Лагард вече има подкрепата на европейските държави.

„Изключителният талант на министър Лагард и богатият й опит ще предоставят безценно ръководство на тази крайно необходима институция в критичен момент за глобалната икономика“, заяви американският финансов министър Тимъти Гайтнър.

„Окуражени сме от широката подкрепа, която тя си осигури сред членовете на фонда, включително от развиващите се икономики. Искам също да поздравя приятеля си Агустин Карстенс за неговата силна и заслужаваща доверие кандидатура.“

Управителят на централната банка на Мексико Агустин Карстенс е единственият конкурент на Лагард за поста. Неофициално допитване на Ройтерс до гласуващите страни показа, че Лагард вероятно ще получи с лекота необходимата й подкрепа срещу Карстенс, който получи поддръжката на Канада и Австралия.

Русия също ще гласува в подкрепа на Кристин Лагард при избора на генерален директор на МВФ, заяви руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин на заседание на правителството.

„Смятам, че тя притежава нужните качества и при гласуването в съвета на директорите ще подкрепим нейната кандидатура. Смятаме, че платформата и предложенията на Кристин Лагард отговарят на целите и задачите на МВФ“, каза Кудрин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още