IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на превозените пътници и товари по въздух се е забавил през август

Северноамериканските авиокомпании са с най-лоши резултати при превоза и на пътници, и на товари

17:32 | 03.10.11 г.
Ръстът на превозените пътници и товари по въздух се е забавил през август

С 4,5% са се увеличили превозените по въздух пътници в света през август спрямо август 2010 г., показват данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

В сравнение с юли обаче увеличението на броя на превозените пътници се забавя значително. През седмия месец на годината беше отчетен растеж на пътникопотока на авиокомпаниите от 6 на сто, припомнят от асоциацията.

Пазарът на авиокомпаниите се е свил с 1,6% през август спрямо юли. Международните пазари са се свили с 1,8%, а вътрешните – с 1%. Каргопазарът се е свил с 1,3 на сто.

Европейските авиокомпании са постигнали най-силен растеж на международния пътникопоток през август – 7,9%. Отчетен е ръст на бизнес пътуванията въпреки икономическите проблеми.

С 6,7% са се увеличили превозените от близкоизточните авиокомпании пътници, показва още статистиката на международната организация. Следват ги авиокомпаниите от Латинска Америка с 5,6% ръст, азиатско-тихоокеанските с ръст от 5,3% и африканските – с 5,2%.

Най-слабо са се представили северноамериканските превозвачи с 2,9% увеличение на превозените пътници.

По отношение на товарите най-големи спадове са отчетени на най-големите пазари. Северноамериканските авиопревозвачи например отчитат спад на товарите от 7 на сто, следвани от азиатско-тихоокеанските авиокомпании с 5,4% и европейските – с 1,8%.

Превозите на товари в Африка, Латинска Америка и Близкия Изток отбелязват леки повишения, но пък намаляват обемите на превозените товари, посочват от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още