IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО: Икономическата криза задълбочава протекционизма

Страхувам се, че ни очакват тежки времена и че безработицата в глобален мащаб ще се увеличи, посочва Паскал Лами, генерален директор на организацията

13:17 | 15.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
СТО: Икономическата криза задълбочава протекционизма

Икономическата криза задълбочава протекционизма, тъй като правителствата мислят все повече на национално и все по-малко на глобално ниво, заяви Паскал Лами, генерален директор на Световната търговска организация (СТО), цитиран от CNBC.

Той допълва, че сега е много по-трудно големи играчи като САЩ и Китай да бъдат убедени да се договорят за каквото и да било, отколкото преди няколко години.

Лами предупреждава за „нарастващ протекционизъм“ и за „омагьосан кръг“, ако страните откажат да си сътрудничат. „Намираме се в омагьосан кръг, в който кризата подкопава способността на правителствата да си сътрудничат, при все че нуждата от сътрудничество е все по-голяма“, казва Лами.

„Парадоксът се състои в това, че колкото по-малко си сътрудничат за решаването на международните проблеми, толкова по-труден ще е изходът от кризата“.

СТО очаква 2012 г. да бъде проблемна година, през която забавянето на глобалната икономика да продължи, а определени региони да изпаднат в рецесия.

Страхувам се, че ни очакват тежки времена и че безработицата в глобален мащаб ще се увеличи, посочва той. „Това кара местните политици да се фокусират върху многобройните домашни проблеми. Очевидно е, че те ще обръщат по-малко внимание на глобалното сътрудничество“.

Коментарите са направени в навечерието на присъединяването на Русия към организацията - пореден знак, че бившата комунистическа страна се утвърждава като глобална икономическа сила. В същото време обаче нараства и недоволството срещу управлението в Кремъл. След парламентарните избори в началото на месеца големите руски градове станаха сцена на масови протести.

За да се присъедини към организацията Русия трябва да премахне или да измени някои търговски бариери, както и да приведе бизнес регулациите си в съответствие със стандартите на СТО. Това вероятно ще доведе до повече прозрачност и отчетност на руския бизнес. Преговорите за приемането на страната в СТО продължиха 18 години.

„Присъединяването на Русия към СТО е определено огромна стъпка“, казва Лами. „Това че руснаците приемат да играят по правилата на международната търговия е добре за тях, тъй като понижаването на протекционизма ще стимулира износа им. Търговските партньори на Русия ще спечелят от по-добре регулираната и прозрачна бизнес среда в страната.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
citizen_bg
преди 12 години
Само малките и глупавите, дето си мислят, че ще станат големи покрай големите им се вързват на приказките за либерализма и глобализма. Когато вече няма какво да се ***, всеки започва да се пази за да не бъде изяден. Да му мислят глупавите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
това е ИСТИНСКИЯТ КОШМАР НА ГЛОБАЛИСТИТЕ И НЕОЛИБЕРАЛИСТИТЕ от СТО , МВФ и Световната банда - държавният протекционизъм няма да им позволи да контролират и рушат икономините на цели държави като нашата .сМЪРТ за СТО МВФ и Световната банда и техните неолиберални безумия САМО ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още